Onze jonge helden in Waalwijk!

Dit weekend vond in Waalwijk het Nederlands kampioenschap schaken E (tot 10 jaar) plaats. Maar liefst drie HSG-jeugdleden deden mee. En ze hebben het fantatstisch gedaan! Wouter Terlouw en Daniel Nijhuis werden samen met Akshaj Katpatal gedeeld 3-5 met 6½ uit 9. Marnik Woldhuis eindigde met 5 punten op een gedeelde 12e-19e plaats.

Er waren 42 deelnemers. Winnaar werd Tommy Grooten met 7½ uit 9 en tweede werd Sascha Kurt met 7 punten. Dat Wouter het goed zou doen was niet een verrassing: vorig jaar was hij kampioen in de F-categorie. Dat Daniel zo hoog is geëindigd is geweldig, hij verloor slechts 1 partij. Marnik won 5 en verloor 4 partijen.

In  de eerste ronde gaf Marnik meteen zijn visitekaartje af door van Tommy Grooten te winnen, de absolute favoriet met een rating van 1975! Het werd een bizarre partij, die ik niet kan analyseren, maar ik kan hem beschrijven.

Zetten 1-10: zwart kiest een passieve opstelling en sluit ook nog zijn dameloper in

Zetten 11-20: Marnik zet zijn dameloper uiteindelijk weer op de goede diagonaal., maar moet wel ruil van de witveldige lopers toestaan.

Zetten 20-30: Een witte centrumpion wordt geruild tegen zwarts h-pion, de zwartveldige lopers worden ook geruild.

Zet 30: Marnik geeft een paard weg, maar krijgt er wel een mooie pion op e5 voor.

Zetten 31-40: zwart pakt een vergiftigde pion, wat hem een stuk kost. Vervolgens ruilt hij op een mooie manier dames, maar het kost hem wel een pion. Zwart had de pion op e5 kunnen pakken, waarna het gelijk zou staan.

Zetten 41-50: Wit is definitief in het voordeel met twee dreigende torens. Vervolgens geeft wit een pion weg en zwart een toren. De toren wordt geslagen, waarna zwart toch ook maar de pion neemt.

Zetten 51-60: Wit staat nu een toren voor tegen 2 pionnen. Zwart krijgt een enorme kans om mat te dreigen, maar geeft in plaats daarvan zijn paard om een pion op g2 te krijgen.

Zetten 61-70: Marnik geeft een serie schaakjes om de koning te verdijven, maar maakt op zet 64 een blunder die een toren kost. Juist was Te3+ en Tg3. Er onstaat nu een strijd tussen Toren en Paard tegen Toren en pion. Het is niet duidelijk wie er beter staat. Zwart mist de kans om onmiddellijk met zijn pion op te rukken (a7-a5).

Zet 71: Marnik geeft zijn paard voor de pion, waarna de spannende strijd Toren tegen Toren ontstaat.

Zet 71-122: Er wordt tamelijk zinloos doorgespeeld. Wie speelt er eigenlijk op winst? Ik vermoed zwart omdat hij geen torens ruilt. Waarom grijpt de wedstrijdleider niet in? Vanaf zet 121 had een van de spelers remise kunnen claimen op basis van de 50-zettenregel: 50 zetten lang niets geslagen en geen pion verzet.

Zet 123. Marnik valt met zijn toren die van zwart aan. In plaats van te ruilen doet zwart een koningszet en verliest zijn toren. Marnik heeft gewonnen!

Bijgaand een foto, die ik kreeg van Gerben Woldhuis. Van links naar rechts Daniel, Wouter en Marnik.

Herman van Engen

2 gedachten over “Onze jonge helden in Waalwijk!”

  1. Ik meen van Marnik begrepen te hebben dat hij twee keer remise heeft aangeboden, maar dat Tommy (waarschijnlijk vanwege zijn rating-voorsprong) dat heeft afgeslagen. Erg leuke overwinning en de HSG-jeugd heeft zijn visite-kaartje afgegeven! Allemaal erg goed gedaan!

  2. Dat klopt, Marnik heeft tot twee keer toe remise aangeboden maar dat is afgewezen door Tommy.
    Marnik ging de wedstrijd in met het idee dat hij nooit van Tommy ging winnen, maar het hem in ieder geval niet cadeau ging doen. Tot zijn verbazing kwam hij eerst voor te staan en vervolgens terecht in een remisestelling. Tommy maakte een fout en het werd uiteindelijk toch winst voor Marnik.
    Van Tommy’s vader begreep ik dat Tommy in een soortgelijke remisestelling voor de vakantie winst had weten te halen tegen een andere speler en dat hij daarom de partij uit wilde spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *