Onze man in Kosovo: Jorgen op het EK individueel

Nederlandse schakers zijn dun gezaaid op het Europees kampioenschaak individueel in Kosovo. Grootmeester Benjamin Bok is van de partij, plus een vaste klant van het evenement: Jorgen Henseler. In de huidige opzet van het EK is onze Jorgen misschien wel nationaal recordhouder wat het aantal deelnames betreft. Hij mengt zich de afgelopen jaren steevast tussen de sterke grootmeesters en meesters die voor de titel gaan, of hopen zich te kwalificeren voor de World Cup.

Die ambitie heeft Jorgen uiteraard niet, zo realistisch is hij wel. Maar hij vindt het leuk om schaken en vakantie te combineren op een evenement met heel veel sterke spelers. Dat er weinig andere Nederlandse deelnemers zijn, heeft waarschijnlijk te maken met de condities, of beter gezegd het gebrek daaraan.
De organisatie van het EK betaalt geen startgelden. De nationale schaakbonden hanteren niet allemaal hetzelfde beleid. Sommige bonden ondersteunen hun sterke spelers door een deel van de kosten te vergoeden. Andere bonden doen dat niet, waaronder de KNSB.
Professionele spelers die toch gaan, doen dat dus voor eigen rekening, zien het als een investering. Dat geldt waarschijnlijk ook voor Benjamin Bok, die zich zou kunnen kwalificeren voor de World Cup, als hij in de buurt van de top twintig eindigt. Dat is wel een lucratief toernooi met start- en rondegelden.
Jorgen wil leuke partijen spelen. Na zes ronden heeft hij in een veld van meer dan 200 deelnemers 2,5 punten. Hij verloor drie partijen, tegen een grootmeester, uitgerekend de andere Nederlandse deelnemer Benjamin Bok, en twee IM’s, uit Italië en Rusland.
Het leuke is dat ook Teletekst het toernooi volgt, met gelukkig aandacht voor beide Nederlandse deelnemers!
Zo zag de schaakpagina er maandag uit, met een 140ste plek voor Jorgen na vijf ronden.

Succes Jorgen!

Wim van der Wijk

teletekst jorgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *