Op bezoek bij de Oekraïense vluchtelingen

Schaken kent in het oosten van Europa een rijke traditie. Misschien geen gekke gedachte dat er met de recente stroom vluchtelingen vanuit Oekraïne enige enthousiasme schakers zijn meegekomen naar Nederland . Vandaar dat een afvaardiging van HSG onder leiding van Frits, Ellie en Patrick Hensen afgelopen zaterdag met borden en stukken onder de arm naar de opvanglocatie Heuvellaan toog om te kijken of er daar nog mensen interesse hadden in een partijtje. Ook een aantal jeugdspelers van HSG was present om met Oekraïense kinderen te schaken. Hoewel niet alle borden bezet waren, werd met grote interesse geschaakt. Ook verzamelde zich een aantal toeschouwers rond de borden, die zelf spelen niet aandurfden. Frits had liever wat meer kinderen gezien, maar rondvraag leerde dat het gekozen tijdstip niet het gunstigste was: er waren veel mensen winkelen.  En niet alle kinderen kunnen of willen graag schaken natuurlijk. 

‘s Middags gaf een vrijwilliger Frits en mij een rondleiding door het pand. Grote slaapzalen met rommelige bedden in afgedankte kantoorruimtes brengen de notie van vluchteling zijn iets dichterbij voor ons. Op de bovenste verdieping geeft een Oekraïense juffrouw balletles aan een groepje vrolijk huppelende zesjarigen. Ook voor vluchtelingen gaat het leven gewoon door.

 Was deze bijeenkomst nu een succes? Ik denk het wel. Er zijn contacten gelegd, er hebben een aantal volwassenen serieus geïnformeerd naar locatie en tijd van onze clubavond, de afstand tot het schaakgenootschap is weer wat korter geworden voor geinteresseerden en we hebben natuurlijk gewoon gezellig geschaakt, met koffie, thee en een pepernoot. Als het aan Frits en mij ligt volgt er in januari een tweede ronde op een ander tijdstip, wanneer er wat meer kinderen in gelegenheid zijn om te schaken. 

Thomas Roest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *