Partij van de week: Het Libisch Gambiet

Meestal is het geen goed teken, schaaknieuws dat niet op een sportpagina staat. Afgelopen week was het weer zover: de media schonken uitgebreid aandacht aan het bezoek dat de omstreden FIDE-voorzitter Ilyumzhinov in Tripoli bracht aan de Libische leider Gadaffi. Beelden van een partijtje schaak � of wat daar voor door moest gaan � gingen de hele wereld over. Met afstand de Partij van de Week dus, maar wel een met een bittere bijsmaak.

Diskrediet

Met zijn bezoek heeft Ilyumzhinov de schaakwereld ernstig in diskrediet gebracht. De Nederlandse Schaakbond (KNSB) heeft het bezoek in een korte verklaring afgekeurd, in navolging van o.a. de Duitse en Britse schaakfederaties.
De FIDE-voorzitter zelf is zich van geen kwaad bewust. In een verklaring onderstreepte hij dat hij met zijn bezoek het vredesproces in Libi� hoopte te bevorderen. Hij was trots dat de FIDE een bijdrage heeft geleverd �aan het vredesproces in de regio en in de wereld�.
In februari van dit jaar kwam een deel van het Libische volk in opstand tegen het Gadaffi-regime. Hoeveel levens de strijd inmiddels heeft ge�ist is niet precies bekend, mogelijk duizenden, mogelijk zelfs tienduizenden slachtoffers.

VN-resolutie
De VN-Veiligheidsraad nam in maart een resolutie aan die militair ingrijpen door de internationale gemeenschap mogelijk maakte. Sindsdien handhaven NAVO-troepen een wapenverbod en een vliegverbod boven Libi�. De VN-resolutie staat NAVO-bombardementen toe, ter bescherming van de burgerbevolking in Libi�.

Politiek en schaken, daar moeten we ons in principe verre van houden, ook op deze site. Maar we moeten ook onder ogen zien dat Ilyumzhinov zijn bezoek aan Gadaffi bracht in zijn hoedanigheid als voorzitter van de wereldschaakbond, als vertegenwoordiger van alle georganiseerde schakers, dus ook van de leden van het HSG.
Wim van der Wijk
Zie ook:
http://www.chessvibes.com/reports/ilyumzhinov-plays-chess-with-gaddafi/

Verklaring FIDE:

http://www.fide.com/component/content/article/1-fide-news/5329-press-release.html
Verklaring KNSB-bestuur:
http://www.schaakbond.nl/2011/knsb-keurt-bezoek-fide-president-aan-gaddafi-af