Persbericht HSG Open 2011

PERSBERICHT

Update: – Dgebuadze derde grootmeester – Aantal Inschrijvingen boven 100 – Laatste nieuws: toernooisite

Hilversum weer schaakstad: sterk bezet open toernooi vrijdag 24 juni van start

HSG zet ruim 200 schakers achter het bord

Ruim tweehonderd schakers, van jong tot oud, uit binnen- en buitenland, zullen in actie komen op het HSG Open 2011 en de activiteiten die rondom dit jaarlijkse toernooi van het Hilversums Schaak Genootschap zijn georganiseerd. Hilversum mag zich weer schaakstad noemen, ook zonder het offici�le Nederlands kampioenschap dat komend weekend vrijwel gelijktijdig in het Brabantse Boxtel begint.

De hoofdschotel van het schaakfestival is het HSG Open 2011, dat dit jaar in de vorm van een weekendtoernooi wordt verspeeld in een A- en B-groep, afhankelijk van de speelsterkte. Daarnaast is er een vierkampentoernooi, voor schakers die zes partijen in drie dagen iets te veel van het goede vinden. Het is ook niet niks: deelnemers aan de A- en B-groep moeten in drie keer dagelijks tot acht uur achter het bord plaatsnemen.

Buienradar

Het aantal inschrijvingen voor A- en B-groep en de vierkampen ligt inmiddels boven de 100. HSG verwacht dat dit aantal nog kan stijgen, veel �weekend�-deelnemers hebben de neiging tot het laatste moment te wachten, alvorens te besluiten om in te schrijven. Misschien raadplegen ze eerst nog even de Buienradar. Regenachtig weekeinde op komst? Dan maar liever lekker schaken in het fraai gelegen Hilversumse Hotel Lapershoek (Utrechtseweg 16).

Maar er staat de komende dagen meer op het menu dan alleen dit toernooi, waarop in ieder geval drie internationale grootmeesters (IGM), meerdere internationaal meesters (IM) en sterke amateurschakers in actie komen. Nieuw element is het aperitiefje in de vorm van het Kroegtoernooi op woensdagavond 22 juni in het Wapen van Hilversum, Groest 27. Potje schaken, potje bier, interessant voor schaakliefhebbers die (nog) geen lid zijn van een club zijn. Dorstig naar bier, hongerig naar hout!?

Kindermenu

Het HSG Open heeft ook een �kindermenu�: een schaakclinic op vrijdag 24 juni. Een attractieve manier om kinderen te interesseren voor het schaakspel, in samenwerking met een aantal Hilversumse basisscholen. Jeugd die al een stap verder is, komt op zondag 26 juni in actie op de dertiende editie van het HSG Jeugdtoernooi.

Al met al verwacht HSG meer dan 200 deelnemers aan alle activiteiten, hetzij in een uiterst competitieve sfeer waarin keihard om de punten en het prijzengeld wordt gevochten. Of in een meer gemoedelijke setting, maar hopelijk altijd in een sportieve sfeer. De jongste deelnemer zal ongeveer 8 jaar zijn, de oudste 80+.

Favoriet voor de titel in de A-groep zijn de grootmeesters Nikolic (speler van HSG), Khenkin (Duitsland) en Belg Dgebuadze. Helaas kan Friso Nijboer zijn titel van vorig jaar niet verdedigen in verband met zijn deelname aan het NK in Boxtel. Dat geldt ook voor de winnaar van het HSG Open 2008, het supertalent Anish Giri.

Primeur

Het spreekt voor zich dat het de moeite waard is het HSG Open met een bezoekje te vereren, de toegang is gratis. Het kan ook interessant de belangrijkste partijen van de topspelers thuis live op internet te volgen via de HSG-website.

Hieraan wordt een nieuw element toegevoegd, een primeur: online live schaaktechnisch commentaar bij de partijen aan de topborden. De ervaren schaaktrainer en internationaal meester Jop Delemarre zal zaterdagmiddag en �avond met behulp van moderne media zijn visie op de gespeelde zetten geven. In zekere zin een multimediaal experiment, dat natuurlijk thuishoort in Hilversum, de mediastad! Voor dit onderdeel zal gebruik worden gemaakt van de site van Playchess.com. Op de site van het HSG Open volgen zaterdag instructies hoe dit is te volgen.

Quickscan

Het HSG Open 2011 komt op een moment dat HSG zich volgens kenners �opnieuw moet uitvinden�, nu er een einde is gekomen aan de jarenlange sponsoring door schaakmecenas Joop van Oosterom. Een quickscan van HSG anno nu leert dat HSG zijn dominante positie in het Nederlandse clubschaken (vier nationale titels op rij) wellicht moet prijsgeven. Maar het HSG Open en alle activiteiten rond dit toernooi bewijzen dat er een stevig fundament onder de bijna 124-jarige schaakvereniging ligt, dat ook na het vertrek van de hoofdsponsor van het eerste team intact blijft.

Zomerreces

HSG gaat na het HSG Open met zomerreces. Eind augustus gaan de clubavonden voor jeugd en senioren weer van start, nieuwe leden zijn welkom. Alle informatie hierover, alsmede over het HSG Open, is te vinden op onze website www.hsghilversum.nl

De inschrijving voor de meeste toernooi-activiteiten staat nog open!

ALGEMENE INFORMATIE HSG OPEN 2011

HSG Open toernooi

Vrijdag 24 juni om 12.00 uur: inschrijving en opening toernooi

Zondag 26 juni om 18.30 uur: afsluiting en prijsuitreiking door wethouder Erik Boog

Locatie: Hotel Lapershoek, Utrechtseweg 16, Hilversum

HSG Schaakclinic Hilversumse basisscholen

Vrijdag 24 juni vanaf 12.00 uur

Locatie: Hotel Lapershoek, Utrechtseweg 16, Hilversum

HSG Jeugdtoernooi

Zondag 26 juni om 10.00 uur inschrijving en opening jeugdtoernooi (prijsuitreiking om 16.30 uur)

Locatie: Hotel Lapershoek, Utrechtseweg 16, Hilversum

Website www.hsgopen.nl met live borden en live commentaar

Via de website zijn de deelnemers, uitslagen en live partijen van de topborden gedurende het hele toernooi te volgen. Met op zaterdag 25 en zondag 26 juni vanaf 13:30 uur ook live online commentaar van de ervaren schaaktrainer Jop Delemarre.

Contactpersonen:

Henk Cornelissen (toernooidirecteur): hcornelissen@planet.nl en tel. 06-51011129

Mirko Lukacs (perscontacten): lukacs@tiscali.nl en tel. 06-26719656