Prachtig weer voor de 16e editie van Hilversum Denkt

“Hilversum Denkt” vond dit jaar plaats in het centrum van Hilversum, op en rond de Kerkbrink. Het winkelende publiek maakte volop kennis met de verschillende denksporten: Mahjong, Go, Othello, Schaken en Dammen.

De bekende schaker en televisiepersoonlijkheid HSG-er Hans Böhm speelde simultaan. Iedereen kon aanschuiven en een potje schaak meedoen. En, mede dankzij het mooie weer, schoven veel schakers en schakertjes aan. De internationaal schaakmeester verloor geen enkele match!

Veel belangstelling trok de demonstratie van het spel Mahjong van het Gooise Mahjong genootschap “de Groene Draak”. Mahjong is een gezelschapsspel dat met vier personen wordt gespeeld. Het is van oorsprong Chinees, bijna elke volwassen Chinees speelt Mahjong. Ook in Japan, Korea, de Filipijnen en Taiwan wordt Mahjong gespeeld, evenals – maar in veel mindere mate – in de westerse wereld. En natuurlijk ieder jaar op Hilversum Denkt.

De speluitleg van Tamara Havik, topspeelster Go, was ook in trek. Zij bracht vooral veel kinderen de eerste beginselen bij van dit mooie spel uit het Verre Oosten. De spelregels van Go zijn eenvoudig, na een uitleg van 5 minuten kun je al een potje spelen.

Een hoogtepunt was het sneldamkampioenschap van de provincie Utrecht en Gooi & Plassengebied. Spectaculair, vanwege de beperkte bedenktijd van 10 minuten per speler per partij. Daardoor is het voor het publiek gemakkelijk om een volledige partij te volgen.

Tenslotte Othello, een boeiend spel dat onder de naam Reversi eind 19e eeuw in Engeland is bedacht. In 1971 ontwikkelde de Japanner Hasegawa het verder tot het bordspel Othello.

Meer informatie en foto’s op de Hilversum denkt site

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *