Prijzen, hapjes en een jubileum

Op de clubavond van donderdag 13 juni is op gedenkwaardige wijze het interne seizoen 2023-24 van HSG afgesloten, met jeugdspelers in de hoofdrol. Al vroeg in de avond was er de prijsuitreiking voor de jeugd. Later werd de nieuwe clubkampioen bekend bij de senioren. Maar toevallig (of niet!?) met ook een jeugdspeler als winnaar: Daniël Nijhuis.

De felbegeerde wisselbeker is op weg naar de graveur en zal later op de ledenvergadering  officieel worden uitgereikt. Met zijn dertien lentes, geboortejaar 2011, is Daniël HSG’s jongste clubkampioen ooit. Dus sinds 1887!  

Enkele gevorderde jeugdspelers deden dit jaar mee met de senioren, waarbij een aangepast, versneld speeltempo geldt om op tijd  klaar te zijn.  Het schaken mag natuurlijk niet ten koste gaan van de nachtrust van de jonkies. Schoolprestaties zijn immers belangrijker dan elopunten.

Voor de play-offs geldt echter het normale langzame tempo, daarvan kan niet worden afgeweken voor jeugdspelers, zo is reglementair bepaald.  

 In samenspraak met Daniëls ouders heeft het HSG-bestuur bekeken of deelname aan de finalerondes toch verantwoord was, zoals voorgeschreven in het protocol.  De conclusie luidde: dispensatie. Vier latertjes verspreid over  een periode van bijna twee maanden, dat moet kunnen.

Als enige van de vijf spelers bleef Daniël ongeslagen, zie de play-offspagina voor alle uitslagen.  Maar na zijn remise in de slotronde tegen uittredend clubkampioen Wim van der Wijk – die al was uitgeschakeld voor titelprolongatie – wist hij nog niet of zijn puntentotaal voldoende was voor het kampioenschap.

Johan Lindeman kon Daniël  nog passeren, maar alleen  als Johan zijn slotpartij tegen Thomas Roest zou weten  te winnen. Maar een blik op de stelling van dat moment  leerde dat Thomas duidelijk aan de winnende hand was, al had hij weinig bedenktijd meer over. Best nog wel spannend dus, maar Thomas voerde de partij met vaste hand naar winst.

Hierna was  de jeugdige machtsovername bij HSG een feit . Op een laat uur nam  Daniël in het bijzijn van zijn moeder de felicitaties in ontvangst.

Vorig jaar schreef ik  (provocatief?!)  bij mijn vijfde clubtitel dat je nooit te oud bent om clubkampioen van HSG te worden. Nu geldt warempel ook het tegenovergestelde!

Gelukwensen waren er eerder op de avond voor  andere jeugdspelers die zich in hun categorie hebben onderscheiden en uit handen van jeugdleiders Frits Wagenvoorde en Gijs van den Brand een mooie trofee mee naar huis mochten nemen. De tafel stond werkelijk vol met bekers.

 Marnik Woldhuis werd de winnaar van de hoogste jeugdgroep. Ook hij speelt al mee met de senioren en boekte dit seizoen veel vooruitgang. Waarnemers sluiten niet uit dat hij volgend jaar op de deur zal kloppen voor deelname aan de play-offs.

Ter vergroting van de feestvreugde waren er later op de avond hapjes, want Patrick Kreuning had wat lekkers meegebracht om op de clubavond een persoonlijk jubileum te vieren: hij schaakt nu precies een halve eeuw. Het begon met een zakschaakspelletje dat hij vijftig jaar geleden van zijn vader en zus kreeg. Het etui (zie foto) zal hij altijd blijven koesteren.

De laatste clubavond betekent overigens beslist niet dat er in de zomer niet meer geschaakt wordt. Dat geldt alleen voor de clubavonden in het St. Aloyisiuscollege (herstart donderdag 5 september).

Maar  zondag 16 juni  wordt het bijna volgeboekte 25ste HSG jeugdtoernooi in Pinetum Blijdenstein gehouden. Maandag 17 juni het kroegtoernooi (snelschaken, nog ruim plek) in Mout en vanaf vrijdag 21 juni het volgeboekte  18de HSG Open in hotel Lapershoek.
 En vergeet het zomerschaak vanaf 27 juni in Pinetum Blijdenstein niet, tot september op iedere  donderdagavond. Heerlijk, schaken omringd door  een dennengeur,  maar dan natuurlijk.

Wim van der Wijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *