Ramon Koster “Beste sch@ker van Hilversum 2021”

Hoewel het clubschaakleven door corona al geruime tijd stil ligt, is er toch een nieuwe Beste schaker (in dit geval sch@ker) van Hilversum opgestaan: Ramon Koster schreef donderdagavond het virtuele kroegtoernooi op zijn naam.

Schaken in een echt café is natuurlijk tien keer leuker dan een onlinetoernooi, maar in deze barre tijden zit dat er helaas niet in. Helemaal niets doen is voor de Stichting Hilversum Schaakt (SHS)  geen optie. Daarom werd een virtuele versie van het jaarlijkse toernooi bij Mout (sinds 2018) bedacht.

De opkomst online, waarbij deelnemers zes partijen rapid speelden, was nog iets hoger dan bij de eerdere fysieke edities van het evenement: 30 deelnemers in de A-groep en 13 in de B-groep. Dus minder leuk betekent niet automatisch minder deelnemers, dat hebben we maar even genoteerd.

Er werd gespeeld op het online platform Lichess. Pascal Losekoot leidde alles in goede banen en zorgde er ook voor dat de deelnemers bij digitale binnenkomst met een muziekje werden ontvangen, zoals je in een café mag verwachten.

De interactie bleef niet beperkt tot het via de muis invoeren van de zetten. Via de chat was er – tussen de partijen door  – ruimte voor een vorm van praatschaak. Via een Zoomkanaal was er ook mogelijkheid tot beeldcontact.

Op Zoom reikte SHS-voorzitter Henk Cornelissen ook de prijzen uit, met in zijn hand de fraai gegraveerde  Mout-bokaal met het wapen van Hilversum voor de winnaar die inmiddels thuis is afgeleverd (zie afbeelding boven) De andere prijzen waren tegoedbonnen voor een hapje en drankje bij Mout en die zullen ook bij de winnaars terechtkomen.

In 2018 werd het cafétoernooi voor het eerst georganiseerd. De topschakers van Tata Chess speelden toen een ronde van het toernooi in Wijk aan Zee  in Hilversum, in Beeld en Geluid. Een gedenkwaardige dag in de al zo rijke schaakgeschiedenis van Hilversum.

De strijd in de A-groep was spannend, in de laatste ronde waren er nog vele kandidaten voor de titel, wat een de kans op een gedeelde winnaar deed toenemen. Kosjer, de nickname van FM Ramon Koster en Kleine Krabbelaar (Wim van der Wijk) finishten beiden op 5 uit 6. In het echte café zou dan een beslissingspartijtje gespeeld worden, altijd spectaculair  met een grote meute rondom het bord en spelers in tijdnood.

Maar Lichess wijst door toepassing van tiebreakregels altijd automatisch en steriel een winnaar aan.  Kosher had de iets betere papieren. Ramon was ooit een sterke jeugdspeler maar is nu niet meer zo actief. Youri Gerritse, de winnaar van 2020, werd derde met 4,5 punt.

De Beste schaker van Hilversum kent nu de volgende winnaars:

2018 Pieter Roggeveen

2019 Jan Willem van de Griendt

2020 Youri Gerritse

2021 Ramon Koster, (alias Kosjer).

In de B-groep werd Cobus Bosscha uit Nederhorst de winnaar, gevolgd door de winnaar van de B groep van vorig jaar Tobias van de Brand. Als derde eindigde Mark Friedel, vader van 2 jeugdleden van HSG.

Wim van der Wijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *