Robin van Kampen schittert op Corsica

Robin van Kampen kan ook grootmeesters aan. Dat wisten we al, maar af en toe moet hij dat weer eens laten zien. De zestienjarige HSG�er leverde afgelopen week op een open toernooi in het Corsicaanse badplaatsje Calvi een grootmeesterlijke prestatie. Door een rare bepaling in het reglement van de wereldschaakbond FIDE gold het helaas niet als grootmeesternorm.

Broer en zus

Het idee kwam van Arlette van Weersel, een 26-jarige schaakster uit Noord-Brabant, meervoudig sportvrouw van het jaar van de gemeente Etten-Leur. Zij had een uitnodiging weten te bemachtigen van de Corsicanen, die graag buitenlanders op hun toernooi wilden hebben en hun daarom gratis onderdak aanboden. Als vrouw alleen naar gastvrije Fransen, dat kan een riskante onderneming worden. Dus dacht Arlette: weet je wat, ik vraag gewoon een leuke Nederlandse schaker mee. Niet vreemd dat haar keus op Robin viel, met hem had ze al vaker naar buitenlandse toernooien gereisd en ze noemen elkaar vaak gekscherend �broer en zus�. Robin kon zich wel een weekje vrijmaken, omdat hij op een LOOT-school zit. Dat is een school voor topsporters die vanwege toernooien lessen mogen overslaan en later inhalen.

Grootmeester worden

Natuurlijk ging Robin niet alleen naar Corsica als chaperon, dat is niet de bedoeling van een LOOT-school. Nee, hij heeft al een tijdje een hoger doel: grootmeester worden. Voorwaarden voor die titel: drie grootmeesternormen en een rating van minimaal 2500. In augustus 2010 scoorde hij zijn eerste norm in Haarlem (BDO-toernooi), in december zijn tweede in Groningen (Kerstfestival). Zijn rating kwam per 1 mei op 2490, dankzij een tweede plaats op het Batavia-toernooi in Amsterdam in februari (16 punten winst) en een goed seizoen in de Bundesliga (14 punten winst). Resterende eisen voor de grootmeestertitel waren dus een derde norm en nog 10 Elo-punten. Met dat doel ging hij naar Corsica, zo had ook Ivan Sokolov hem op het hart gedrukt. Onlangs had Robin een dag training gevolgd bij de Bosnische/Nederlandse grootmeester, die hem na afloop had weggestuurd met de woorden: �Die derde norm moet je nu gewoon doen.�

Zes overwinningen

Na vier ronden op het eiland in de Middellandse Zee was het nog steeds onduidelijk wat voor toernooi Robin aan het spelen was. Hij was begonnen met drie overwinningen op relatief zwakke spelers, waarop een nederlaag volgde tegen de Franse topspeler Christian Bauer, die in de tophonderd van de wereld heeft gestaan. Zo�n nederlaag is niet erg en de overwinningen zijn nietszeggend. Hierop volgden echter weer drie overwinningen en nu op sterkere spelers. De derde was zelfs op een grootmeester, Azer Mirzoev uit Azerbeidzjan. Robin sloot het toernooi af met twee remises tegen de grootmeesters Hicham Hamdouchi (Frankrijk) en Vadim Malakhatko (Belgi�). Resultaat: 7 uit 9, een prachtige gedeelde tweede plaats en een TPR net boven de grootmeesternorm. Feest dus?

Te veel Fransozen

Nee, toch niet. De meeste schakers kennen de buitenlandersregeling: voor een internationale (het woord zegt het al) grootmeesternorm moeten minstens vier van de negen tegenstanders buitenlander zijn. Dat is om te voorkomen dat landgenoten elkaar normen toespelen. Minder bekend is, dat die buitenlanders niet allemaal uit hetzelfde land mogen komen. Met zeven Fransozen had Robin er eentje te veel van dezelfde nationaliteit. Extra zuur was, dat twee van zijn tegenstanders (meneer en mevrouw Hamdouchi) niet uit Frankrijk afkomstig zijn, maar bij de FIDE wel als Frans geregistreerd zijn en dat dat voor mevrouw Hamdouchi (een Roemeense) pas sinds een paar maanden zo is. Het missen van de grootmeesternorm hing voor Robin van Kampen dus van toevalligheden aan elkaar.

Terug naar school

Een mislukte missie dus? Nee, allerminst. Behalve de tweede prijs won Robin ook 17 Elo-punten, waarmee hij zijn rating op 2507 bracht en dus boven de grootmeestergrens. Dat wordt als criterium geregistreerd, ook als hij er door een slecht resultaat weer onder duikt. Om grootmeester te worden hoeft hij dus �alleen nog maar� een norm te scoren, om zijn rating hoeft hij zich niet meer druk te maken. Bovendien maakte zijn begeleider op school kenbaar dat Robin ook met dit toernooi weer had voldaan aan de kwaliteitseisen en dat hij dus terecht aanspraak maakt op de regeling voor topsporters. Komende weken gaat Robin van Kampen al zijn tijd aan school besteden om de overgang naar 6 vwo veilig te stellen.

Johan Hut