Robin van Kampen vooraan in Isra�l (5 juni 2011)

Gaat Robin van Kampen eigenlijk nog wel eens naar school? Ja hoor, maar zijn school laat hem toe ook veel te schaken. Vorige maand greep de zestienjarige HSG�er op Corsica net naast zijn derde grootmeesternorm door een paar rare regeltjes. Zijn score was voldoende. Vorige week speelde hij een toernooi in Tel Aviv en was zijn score een half punt te weinig voor de norm, die hem de grootmeestertitel zou hebben opgeleverd. Niet getreurd, want Van Kampen scoorde in beide toernooien boven zijn ratingverwachting. Dat betekent dat hij Elo-punten blijft winnen en per 1 juli tot de top twintig van Nederland zal behoren.

Hoe komt een Nederlandse vwo-scholier in mei in Tel Aviv terecht? Insiders begrijpen direct dat je daarvoor bij Yochanan Afek moet zijn. De Isra�lische Amsterdammer is schaker, journalist, eindspelcomponist, arbiter en organisator en heeft nog nauwe banden met Isra�l. Hij hielp Van Kampen aan een plaats in een gesloten tienkamp. Het voordeel van een gesloten toernooi is, dat je van tevoren weet dat als je (in dit geval) zes punten scoort, je een grootmeesternorm scoort. Het aantal titelhouders en buitenlanders als tegenstander ligt al van tevoren vast, wat bij open toernooien een gok is.

Tegen vijf grootmeesters en vier meesters scoorde Van Kampen vijf en een half punt, wat hem een mooie ongedeelde derde plaats opleverde. Voor de grootmeesternorm was het een half punt te weinig, maar daarover zal hij niet treuren. Als de Bussumer de komende elf maanden alsnog een norm scoort, verbetert hij toch nog het record van Daniel Stellwagen als jongste Nederlandse grootmeester aller tijden. Zijn winst met dit toernooi is dat hij na Corsica opnieuw een goed toernooi speelde en dat de bijbehorende ratingwinst hem doet stijgen naar de absolute top van Nederland.

Omdat Robin van Kampen op een LOOT-school (voor topsporters) zit, mag hij verloren lessen en repetities de komende weken inhalen. Na de zomer begint hij aan zijn examenjaar.

Johan Hut