‘Saai’ seizoen dreigt na puike winst in Haarlem

Voor liefhebbers van trivia  dreigt het seizoen van HSG een beetje saai te eindigen. Na een zwaar bevochten zege zaterdag in Haarlem lijken de degradatiezorgen te zijn verdwenen. Het zou betekenen dat HSG voor het eerst in negen jaar niet of kampioen wordt of degradeert, maar zich gewoon handhaaft. Gatsie, wat saai! Lees snel verder voor het verslag van teamcaptain Herman van Engen die zwaar heeft gepuzzeld over de opstelling. Dat werd hem niet door iedereen in dank afgenomen, maar de punten zijn binnen. Opvallend: HSG pakt de punten dit seizoen buiten de deur: Groningen, Amersfoort en Haarlem.

Supertrio Kees, Daan en Wim slaat weer toe: 3-0 aan de topborden

Door het degradatieduel in Haarlem tegen Kennemer Combinatie 2 met krap 4½ – 3½ te winnen is HSG 1 bijna zeker van handhaving in de 2e klasse. In feite was dit onze laatste kans en we hebben hem gegrepen! Nu gaat vermoedelijk  KC2 degraderen, tenzij ze in de laatste ronde winnen van De Waagtoren.

Wij stonden 1½ bordpunt achter op KC2, met allebei 4 wedstrijdpunten. Nu staan we dus nog steeds een half bordpunt achter, maar hebben 6 wedstrijdpunten! Wij spelen nog tegen Caïssa 2 en Zukertort Amstelveen, de nummers 3 en 2 van de ranglijst. KC2 speelt tegen de koploper Laurierboom/Gambiet en dan in de laatste ronde tegen De Waagtoren. Het lijkt een praktisch onmogelijke opgave voor KC2 om nog twee wedstrijdpunten te behalen.

17 zetten

Net als tegen Amersfoort danken we de overwinning voor een belangrijk deel aan ons Supertrio op de eerste drie borden: drie overwinningen voor Kees, Daan en Wim. Wim was als eerste klaar met dank aan zijn tegenstander voor diens medewerking. 17 zetten duurde dit duel! Daan daarentegen moest voor het laatste punt zorgen, wat met een stuk meer mogelijk moest zijn, maar er dreigde toch een soort eeuwig schaak. Daan loste alle problemen keurig op, incasseerde het punt en hielp ons daarmee aan de gewenste 4½ punten. Ik hoorde dat Kees ontevreden was in de wandelgangen over het rendement van zijn spel. Ik vermoed dat zijn tegenstander nog meer ontevreden was, zowel over het spel van Kees als over zijn eigen spel. Kees blijft hiermee topscorer van klasse 2B met 6½ uit 7, een feit waar we best trots op zijn. Dit keer trof hij geen FIDE-meester, dat genoegen had Daan!

Een minder plezierig deel van dit verslag moet gaan over mijn eigen partij, althans het resultaat ervan, een vette nul! Ik had van bord geruild met Jorgen, die op bord 5 ook al verloor. Dus ook mijn opstelling deugde niet, althans we hadden geen slechter resultaat kunnen boeken op de borden 4 en 5.

Noodsituatie

Over opstelling gesproken, ik had voor deze belangrijke wedstrijd ervoor gekozen Guido Wagenvoorde uit het team te laten en een beroep te doen op Michael de Vos. Op deze beslissing heb ik veel kritiek gekregen, met name vanuit het bestuur. Op zich begrijpelijk, maar dit was een noodsituatie die vroeg om alles uit de kast te halen. Gelukkig hebben we inderdaad deze wedstrijd gewonnen. Carol-Peter speelde vlekkeloos remise, Vincent wist een klein voordeel niet te vergroten, ook remise. Bij Michael had er meer in gezeten, uiteindelijk moest hij een eindspel met twee lopers tegen een paard met twee pionnen remise houden, wat prima lukte!

Han en Loek

Ik neem aan dat onze trouwe supporter Han van Leeuwen ook tevreden was. Op een bepaald ogenblik hoorde ik hem vlak achter mijn rug op de bekende manier Loek van Wely begroeten, die op het tweede bord speelde van Kennemer Combinatie 1 tegen Sissa uit Groningen. Good old Jan van Dorsselaar volgde deze wedstrijd intensief.  In onze speelzaal werden nog twee wedstrijden gespeeld. Elders in het fantastische denksportcentrum werd ook nog een open toernooi gespeeld. Hieraan deden onze ex-leden Bottema senior en Klaas Been mee, beiden spelen ook net als ik in het Veteranenkampioenschap van Amsterdam op woensdagmiddag!

Sommigen van ons wilden graag naar huis, dus het feestje bleef beperkt.

Herman van Engen

De gedetailleerde uitslag:

  1. Hugo Gorissen                       –          Kees Nagtegaal          0-1
  2. Richard Duijn                        –          Daan Bes                    0-1
  3. Wouter Roggeveen                –          Wim van der Wijk      0-1
  4. Benjamin Go                          –          Herman van Engen     1-0
  5. Ron van Wezel                       –          Jorgen Henseler          1-0
  6. Rene Bakker                          –          Carol-Peter Gouw      ½–½
  7. Esper van Baar                       –          Vincent Pandelaar      ½–½
  8. Edwyn Mesman                     –          Michael de Vos           ½–½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *