Schaakbeest

De dammers hadden al een dambeest, namelijk: het damhert, waarbij je je af kunt vragen of het wel iets met dammen te maken heeft. Een dam is immers ook een waterkering. Ooit gingen er stemmen op om damherten schaken te leren, toen ze dreigden afgeschoten te worden in de Waterleidingduinen. Daarna kunnen ze als schaakherten door het leven gaan en mogen ze (voorlopig) niet afgeschoten worden, maar daar is weinig van terecht gekomen.

Schaakbordlieveheersbeestje. Foto: Ellie Fluitsma

Gelukkig bestaat er een echt schaakbeest: het schaakbordlieveheersbeestje!!

Ellie fotografeerde op 15 mei dit Schaakbordlieveheersbeestje in de buurt van Doetinchem/Zelhem. De wetenschappelijke (Latijnse) naam luidt Propylea quatuordecimpunctata. Het is een kever en wordt ook wel veertienstippelig lieveheersbeestje genoemd, maar wij schakers willen daar niets van weten natuurlijk, we houden het bij Schaakbordlieveheersbeestje! Het komt voor in allerlei biotopen, als er maar bladluizen zijn om te eten.

Ondanks dat het Schaakbordlieveheersbeestje in de Benelux een zeer algemene soort is, had ik het nog nooit gezien.

Johan Lindeman

6 gedachten over “Schaakbeest”

    1. Helaas in NL ja. ‘Daartegenover staat, dat de Duitser, de Hongaar, de Pool, de Zwitser en de Servo-Kroaat achter de schaker staan.’ (Sjoerd van Ketel, in Schaakschakeringen nr. 300, 1994.) > Schachbrett Schmetterling, etc.
     Groeten, Gert

 1. De schaakbordlieveheersbeestjes zijn veel te vinden aan bosranden met brandnetels. Verder is er nog een dambordvlieg (die sla ik altijd over).
  Die Schachbrett Schmetterling wordt in het Nederlands met Dambordje vertaald…
  Geluk dat ie in Nederland maar weinig wordt waargenomen
  https://waarneming.nl/species/720/observations/?advanced=on.

  Bij de korstmossen is er één Schaakbordje, dat tegenover elf dambordjes
  https://waarneming.nl/species/search/?q=dambord&species_group=0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *