Schaaktraining Jop Delemarre op 2 juni bij HSG

Clubtraining Het is uiteindelijk toch nog gelukt om schaaktrainer Jop Delemarre dit seizoen  te strikken voor een tweede trainingsavond. Op donderdag 2 juni komt  Jop naar ons clublokaal in de school om opnieuw een interessante training te verzorgen, die − zo luidt de opdracht − ­ interessant is voor schakers van verschillend niveau. Gezien de vele  positieve  reacties na de trainingsavond op 3 december vorig jaar, gaan we er vanuit dat dit opnieuw zal lukken!

Delemarre

Leuk en leerzaam

Een avond dus die leuk en leerzaam moet zijn. Dus niet uitsluitend techniek. Jop − oud−speler van het roemruchte HSG 1 en trainer van individuele en groepjes HSG’ers − weet zijn gerechten doorgaans gekruid met anekdotes op te dienen.  Er zijn in overleg met Jop opnieuw twee thema’s geselecteerd die voor de clubschaker van elk niveau van belang zijn:

  1. Eindspel – leren sjoelen en het winnen van gewonnen stellingen.
  2. Dominante factor en ruilen.

Ad 1. Eindspel saai, niet interessant? Je hoort het wel eens van clubschakers. Het tegendeel is waar en wie zich er een beetje in verdiept, zal er al gauw punten aan overhouden. Hoe? Door te leren sjoelen, zo zal Jop uiteenzetten. Een eye­−opener!

Ad 2. Dominante factor en wel of niet ruilen. Wie in staat is de dominante factor in een stelling te herkennen, verlicht zijn taak bij het vinden van de juiste zetten. De voorbeelden waar Jop mee komt, zullen veel duidelijk maken.

Opgaven

Voor beide thema’s geldt: na Jops inleiding gaan we net als de vorige keer in kleine groepjes aan de slag met zijn opgaven, daarna wordt de stelling ´centraal´ besproken.
De training neemt de hele avond in beslag en komt in de plaats van de interne competitie. Wel wordt boven de laatste ronde van de play−­offs om het clubkampioenschap gespeeld.
We beginnen om ongeveer 20.00 uur. Deelname is gratis voor de leden van HSG.
We rekenen op een hoge opkomst!

Wim van der Wijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *