Schaken in de Shelter gestopt

Op zich was het een nobel initiatief: een wekelijks door HSG georganiseerd schaakcafé voor Oekraïense vluchtelingen in het opvangcentrum. Voor de bewoners van dit ‘shelter’, zoals ze het zelf noemen, mogelijk een welkome afleiding van de ernstige situatie in het thuisland, en voor ons genootschap mogelijk een contact met sterke schakers die interesse in een lidmaatschap zouden kunnen hebben. Maar wegens gebrek aan belangstelling onder de Oekraïners, zijn we overeengekomen dat doorgaan weinig zin meer heeft en hebben we besloten er een punt achter te zetten. Eind vorig jaar, toen de shelter in het oude VARA-gebouw op de Heuvellaan was gevestigd, zaten er iedere week wel een man (m/v) of tien achter de borden. Maar sinds de vluchtelingen begin februari verhuisd zijn naar de oude Rabobankpand op het Arenapark, blijft het in de speelruimte in de kantine op de tweede verdieping zondagmiddag erg stil. De laatste weken zijn er meestal maar twee volhouders met ons blijven komen schaken. De teleurstelling over ons besluit was van hun gezicht te lezen, maar er was ook begrip. Vanwaar de tanende belangstelling? Op de Heuvellaan sliepen de vluchtelingen in grote gedeelde slaapzalen met weinig privacy. De grote open benedenverdieping, deels ingericht als recreatieruimte, waar ook door ons geschaakt werd, fungeerde ook als een soort huiskamer, waar veel mensen langs de borden liepen. Schakers waren daardoor veel zichtbaarder dan op de nieuwe locatie, waar gezinnen hun eigen kamers hebben, en zich daar ook op zondag vaker in terugtrekken. Wellicht een factor in de afname van interesse.

Maar er is ook een andere kant: een aantal vluchtelingen heeft zijn weg naar het Aloysius College gevonden. We nodigen ze ook uit voor toernooien en het zomerschaak in het pinetum. De contacten zijn gelegd, dus helemaal vruchteloos zijn onze inspanningen niet geweest. 

Daarnaast zal het schaakleven in Hilversum zich ook in de nabije toekomst niet uitsluitend in onze speelzaal afspelen. De openbare bibliotheek gaat verhuizen naar een nieuw onderkomen in winkelcentrum Gooische Brink. Daar is ook een schaak/spellencafé gepland, waar alle Hilversummers, dus ook de Oekraïners, welkom zijn voor een partijtje op de 64 velden. De opening staat voor eind 2024 gepland, dus nog even geduld, maar het lijkt mij een verrijking voor schakend Hilversum.

Ik wil graag alle HSG’ers bedanken die hun vrije zondagmiddag hebben geofferd en zich hebben ingezet om HSG op de kaart te zetten en een mooi gebaar te maken naar de Oekraïners in Hilversum.

Thomas Roest

2 gedachten over “Schaken in de Shelter gestopt”

 1. Ik ben – lang geleden – lid geweest van het HSG. En ook materiaalcommissaris. Dat viel mij destijds ook niet mee. Maar daar gaat het nu niet over. Wel over het volgende: op 6-5-1964 (!) speelde ik een partij tegen J.W.L. Engelen. Die partij won de schoonheidsprijs van dat seizoen. En is gepubliceerd en becommentarieerd in het clubblad (de Schakel?) door mr Aarts (de uitlover van die prijs). De partij is uit mijn notatieboekje verdwenen. Ik zou het zeer op prijs stellen die partij weer in bezit te krijgen, tot aan de 12e zet weet ik haar nog maar de laatste zetten zijn uit mijn 86 jarige geheugen verdwenen. Is er een “Schakel” archief 1963-1964 bewaard? Zo ja, graag de partij Engelen- Fred Tammen. In ieder geval info.
  bvd Fred Tammen

  1. Beste heer Tammen,

   bedankt voor uw reactie en wat een interessant verzoek! Ik zal het bestuur op de hoogte brengen van uw wens, mochten ze uw reactie hier nog niet hebben gelezen. Wie weet is er nog een (oud) lid die jaargangen van het clubblad heeft bewaard.
   Vriendelijke groet,
   Thomas Roest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *