SG Huizermaat wint Goois VO Schaakkampioenschap 2023

Het team van SG Huizermaat, winnaar VO Schaakkampioenschap 2023

Tijdens de algemene ledenvergadering van HSG verzocht jeugdleider Gijs van de Brand met klem aan het bestuur om te zorgen voor meer schaaktrainers voor de jeugd. Het aantal jeugdleden bij HSG is de afgelopen jaren explosief gegroeid: waren het er acht jaar geleden nog maar een stuk of 16, dit schaakseizoen begint de vereniging met liefst 112 jeugdleden. Daarbij zijn natuurlijk ook vrijwilligers nodig om deze jongeren te begeleiden, maar die zijn, zeker voor de gevorderde jeugd, niet zo makkelijk te vinden. Van de Brand:”we gaan bijna aan ons eigen succes ten onder”

Hoe populair schaken bij de Gooise jeugd is blijkt opnieuw een dag later, bij het Goois Kampioenschap voor Voorgezet onderwijs. De eerste editie in 2018 werd gehouden met 32 deelnemers, 2019 had 17 inschrijvingen, en na een aantal coronajaren kent deze derde editie in 2023 liefst 59 deelnemers! Dat geeft natuurlijk een gezellige reuring in de aula van het Hilversumse A. Roland Holst College, gastheer van het evenement. Scholen uit Bussum, Huizen, Laren en Hilversum strijden om de hoogste eer in het scholenklassement, waarbij de resultaten van de beste 5 spelers per school meetellen. Daarnaast is er een individueel klassement, met prijzen voor onderbouw en bovenbouw. Er is helaas maar tijd voor 4 ronden rapid (10 + 0) op deze vrijdagmiddag, waar de leerlingen nog gewoon lessen hebben gevolgd.

Nadat de bel van de eerste ronde geklonken heeft, wordt de ruimte slechts gevuld met het geluid van klikkende schaakklokken, en is er bij de gespannen deelnemers alleen aandacht voor de 64 velden. Onder toeziend oog van een aantal ouders, maar ook van enthousiaste docenten die met interesse de leerlingen begeleiden. De International school Hilversum heeft zelfs een eigen schaakclub, en ook bij het Gemeentelijk Gymnasium wordt schaken als keuzevak aangeboden aan de eerste klassen. Dat lijkt me geen slecht idee, onderzoek toont aan dat schaken onder andere een positief effect heeft op het concentratievermogen en de studieresultaten van leerlingen.

Aan het eind van de middag, terwijl de jongeren van de gratis pizzapunten genieten, is het tijd voor de prijsuitreiking. Uitgestald staan een aantal mooie (reis)spelen en schaakboeken, en twee sets chocolade schaakstukken. U mag raden welke prijzen het eerste weg waren. Laat ik zeggen dat het het Gooise tandartsgilde wellicht niet aan clientèle zal ontbreken de komende tijd.

Op de eerste plaats bij de scholen eindigde SG Huizermaat met onder anderen HSG-talenten Rayan en Daniël Nijhuis en Marnik Woldhuis. De strijd om de tweede plaats was spannend, het A. Roland Holst College en de International School Hilversum eindigden gelijk in punten, waarna naar de resultaten van de beste 7 spelers gekeken moest worden om tot een tie-breaker te komen: het ARHC werd zeer verdienstelijk tweede en het brons was voor de ISH.

Individueel deelden (Naam verborgen) van het ARHC en Marnik Woldhuis van Huizermaat de eerste prijs. De broers Daniël en Rayan Nijhuis (Huizermaat) en talent Pavel Korolev (Laar en Berg) completeerden de top 5.

Het was een mooi toernooi en wellicht voor sommigen een goede opwarmer voor het NK Voortgezet Onderwijs waarvan de voorrondes beginnen op 10 november.

Uitslag individueel:

 1.  (Naam verborgen) A. Roland Holst College O      4,0    9,0   9,00
 2. Marnik Woldhuis   SG Huizermaat O      4,0    9,0   9,00
 3.  Daniël Nijhuis   SG Huizermaat O     4,0    8,5   8,50
 4.  Rayan Nijhuis   SG Huizermaat B      3,5   10,0   8,50
 5.  Pavel Korolev   Laar & Berg / ISL B      3,0   12,0   8,50
 6. Olivier Cruysheer   A. Roland Holst College B      3,0   12,0   8,00
 7. Thom Albertz   Gem. Gym. Hilversum O      3,0   10,5   7,25
 8.  Davi Alfeu Pribanic   Goois Lyceum O      3,0   10,0   6,00
 9.  Philip Vossepoel   Gem. Gymn. Hilversum O      3,0   10,0   6,00 
 10. Quinten de Zwart   A. Roland Holst College O      3,0    9,5   5,50

 Uitslag scholen:     

 1. SG Huizermaat         17,5
 2.  A. Roland Holst College  14,0
 3.  Intern. School Hilversum  14,0
 4.  Gem. Gymn. Hilversum 12,0
 5.  Goois Lyceum          12,0
 6.  Laar & Berg / ISL    8,5
 7.  De Fontein              3,0
 8.  Lucent College      3,0
 9.  Comenius College 2,0