Snelschaakteams bij SGS in de middenmoot; sensationele overwinning van Pandelaar op een GM

Zaterdag 7 november vond het SGS clubkampioenschap snelschaken plaats. Het SGS kan terugkijken op een geslaagde dag met een spannende slotronde in de kampioensgroep. Schaakvereniging de Giessen heeft voor een prachtige zaal gezorgd, met vriendelijk en hulpvaardig personeel.

Voor het eerst sinds lange tijd is het toernooi gewonnen door een niet-Utrechtse schaakclub. En Passant deed vorig jaar op eigen terrein al een gooi naar het kampioenschap, maar dit strandde in een van de laatste ronden. Deze keer stond de Bunschotense club het gehele toernooi (al of niet gedeeld) bovenaan.
De laatste ronde was een zeer spannende. En Passant 1 verloor van Paul Keres 1, en zou hiermee het kampioenschap aan Utrecht 1 verspeeld hebben. Utrecht 1 verloor echter van Paul Keres 2, waardoor En Passant alsnog het kampioenschap op haar naam kon schrijven.

HSG 1 speelde in de Kampioensgroep en begon sterk met 4 overwinningen. Teams als Utrecht, En Passant en Paul Keres bleken toch te sterk. Ze eindigden uiteindelijk op een gedeelde 5de plaats met 13 punten.

Verslag van Wim:

Misschien lukt het nu?!

We gingen flitsend uit de startblokken met vier matchzeges op Amersfoort 1 en 2, Oud Zuylen en DBC. Wat een luxe, we hoefden ons geen enkele zorgen meer te maken over degradatie. Het team, dat uit spelers van ons tweede en derde bestaat, gaat doorgaans als een soort Volendam heen en weer tussen de hoogste en de op een na hoogste klasse van het SGS-snelschaakkampioenschap voor clubteams. Voorkomen van degradatie uit de kampioensgroep is dan ook altijd doelstelling 1.
Al gehaald dus na vier ronden. We riepen euforisch dat we nu ook maar voor het kampioenschap moesten gaan. Daarmee werd de lat toch iets te hoog gelegd, want na drie kansloos verloren duels met Utrecht 1, Paul Keres 1 en En Passant stonden we weer met beide benen op de grond. Maar bij deze drie nederlagen tegen de drie topfavorieten bleef het. De overige wedstrijden wonnen we of speelden we gelijk. Met uiteindelijk een zesde plaats (van de twaalf teams) als resultaat. En daar mogen we als amateurafdeling van HSG best trots op zijn.
Vincent grossiert de laatste jaren op de club in snelschaaktitels en daarom moest hij het maar eens op het eerste bord proberen. Dat ging hem zeer goed af: 50 procent tegen een ijzersterk veld, waarbij vooral zijn overwinningen op GM Sadler, Utrecht-hoofdklasser Christov Kleijn en de Soester kopman Eric de Haan opvielen. Ook Herman, die de reputatie heeft geen vluggerbeest te zijn, was uitstekend op dreef en werd zelfs topscorer. Tweede jeugd, Herman?

Persoonlijke uitslagen:
1. Vincent Pandelaar 5,5 uit 11.
2. Wim van der Wijk 5 uit 11.
3. Herman van Engen 6,5 uit 11.
4. Michael de Vos 5,5 uit 11.
5. Johan Lindemann 4,5 uit 11.
6. Ronald de Klerk 4,5 uit 11.

HSG 2 speelde in Groep 2. De mannen behaalde 9 punten en eindigde op een ietwat onfortuinlijke 8ste plaats. Een hogere plaats had er in gezeten maar helaas werden de laatste 2 wedstrijden verloren, waardoor ze door een groot aantal teams nog net werden ingehaald.

Verslag van Gabri:
HSG 2 heeft dit jaar weer een beetje mee kunnen doen. Meestal eindigden ze ergens onderaan.
We hadden zelfs nog kans op promotie, maar verloren in de ��n na laatste ronde van Vianen en waren daardoor kansloos. Paul is al een tijdje met een opMars bezig en trok de lijn ook hier door met een topscore van 7 uit 9. Huib is op de weg terug en scoorde 5� uit 9.

Persoonlijke scores :
1) Gabri v.d.Schootbrugge 3� uit 9
2) Richard Sanchez 4� uit 9
3) Huib Jochems 5� uit 9
4) Paul Mars 7 uit 9
5) Diederik van Houten 1 uit 9
6) Albert Cohen 3� uit 9