Solide 4 – 0 start HSG Viertal

4-0In de SGS Kampioensgroep voor viertallen is het ieder weer afwachten hoe sterk de teams zijn. In de Kampioensgroep mogen spelers meedoen tot een rating van 1800. We zijn dit jaar vertegenwoordigd met een op papier niet zo een sterk team zou je zeggen: Cees Punter (1730), Henk Cornelissen (1574), Martin Koekkoek (1690) en Fred van Roijen (1588). Daar zit nogal wat rek in richting de 1800.  Maar dat zegt niet zo veel. We zijn de afgelopen jaren, met nagenoeg hetzelfde team, respectievelijk 2de, kampioen en weer 2de geworden!  Het ligt denk ik vooral aan een goed teamleiderschap (Jan!), een goede instelling en de spirit in het team.

Dit jaar startten we tegen Oud Zuijlen, een geduchte tegenstander in de laatste jaren. Dat bleek dit jaar mee te vallen. Op ELO punten scoorden we al beter en dat gebeurde ook in de partijen. Fred overliep zijn tegenstander en scoorde al snel 1 – 0. Een lekker begin. Martin zette vanaf de eerste zetten zijn tegenstander onder druk en dwong hem langzaam in een wurggreep. Zijn tegenstander kon slechts keepen, maar pionwinst en daarmee een vrijpion op de  g- en h-lijn dwongen hem op te geven, 2 – 0. Ik veroverde na een lastig begin een pion. Mijn tegenstander probeerde nog een torenaanval maar dat kostte hem een kwaliteit en een dusdanig beroerde stelling dat hij op moest geven. De winst was binnen.

De laatste partij was van Cees (zwart). Cees stond na zijn bekende g5 – h5 uitval lastig. Het cruciale moment in de partij was na de 33ste zet van zwart.

Timmerman - Punter

Stelling na de 33ste zet van zwart:

Wit veroverde met 34. Txe4 een pion, maar liet daarmee de tactische variant d4 voor zwart in de stelling. Als wit op zet 34. T1d1 speelt, is pion d5 niet meer te verdedigen en komt zwart een pion achter in een stelling met rammelende pionnen. De partij verliep als volgt: 34. Txe4  – Te7   35. Te2 – a6   36. La4 – g4  37.  hxg4 – hxg4  38. Ld1 – d4 (!)  39. cxd4 – cxd4  40. Te4 – d3.

 

Timmerman - Punter 2

Stelling na de 40ste zet van zwart:

Wit dacht hier nog een pion te kunnen snoepen met 41. Lxg4 ?, maar na 41. .. – Pxg4 en 42. Txg4 volgt vernietigend Te2!  De d pion is niet meer tegen te houden. Cees bood nog, sympathiek als hij was voor tegenstander, remise aan. Maar omdat deze de hele partij beter had gestaan, wilde hij dat niet accepteren (een raar en bekend fenomeen). Twee zetten later moest hij opgeven en was de 4 – 0 binnen.

 

Henk Cornelissen

PS  We beschouwen ons zelf niet als grootste favoriet voor de titel. Die rol lijkt voor Hoevelaken weggelegd, die ook met 4- 0 won, maar tegen de kampioen van vorig jaar, het sterke Barneveld.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *