Spectaculaire Ontknoping HSG 3 – Laren (wonderen bestaan)

In de 2e klasse A troffen HSG 3 en Laren 1 elkaar. Beide hadden  5 wedstrijden gespeeld en 10 punten gehaald. Kortom beide ongeslagen. Laren had de beste papieren, gezien hun sterke eerste 4 borden. Zij hebben een team met gemiddeld per bord 74 elopunten hoger. Omdat er ook nog een oud-speler  werd opgesteld was de verwachting dat wij op de eerste 5 borden een superavond moesten hebben om daar punten te pakken. Tevens was er de afgelopen weken door de “oudere” (ik zeg dit respectvol) schakers van HSG met ontzag gesproken over de schakers van Laren. Kortom wij gingen duidelijk als underdog de wedstrijd in. Laren daarentegen (vorig jaar nog op bordpunten net geen kampioen geworden) kwam met het volste vertrouwen de zaal in.

En de avond kreeg dan ook aan het begin het verwachte verloop. Bart verloor op het 1e bord vrij snel zijn partij (0-1). Cees Overbeeke toverde in zijn Konings-Indisch weer zijn bekende stelling op het bord en de tegenstander kon opgeven. Cees is nu onze topscorer geworden in dit team, klasse (1-1). Daarna gaf Ton zijn partij op omdat hij volstrekt verloren stond en geen zet kon doen. Alles leidde tot stukverlies (1-2). Henk Cornelissen kwam naar mij toe en verontschuldigde zich: “pion kwijtgeraakt en hele stelling zakte in elkaar” (1-3). Kortom de avond leek te gaan zoals verwacht. Cees Overbeeke liep even naar mij toe en zei: “Als ik zo de overige borden bekijk, wordt het een 2,5 – 5,5 nederlaag als wij mazzel hebben. Maar zelfs dan moet er nog geknokt worden”.

Ik moest hem gelijk geven en ging achter mijn bord zitten. Mijn stelling was in evenwicht en het op winst spelen zou grote risico’s met zich meebrengen. U kent het wel, zo’n stelling dus. Mijn tegenstander bood remise aan en ik nam dit aanbod aan, kijkende naar de andere stellingen en denkend aan de bordpunten om na een nederlaag En Passant van het lijf te houden.

1,5 – 3,5 was de tussenstand en het was nog maar kwart over tien. Rob (2e bord), Richard (5e bord) en Gerard (8e bord) waren toen nog in gevecht gewikkeld. Tijd om even buiten te staan en te relaxen met een sigaartje. De Larenspelers waren tevreden over het verloop van de wedstrijd en rekenden op dat ene puntje. Ik had me al neergelegd bij een nederlaag en hoopte op nog wat bordpunten.

Plots kwam de 3e bordspeler teleurgesteld kijkend naar buiten lopen en zei tegen zijn medespelers: “Ik weet niet wat die anderen aan het doen zijn, maar ze geven de partijen weg. Als ze simpel die pion hadden gepakt , hadden ze de partij kunnen uitspelen, maar ze gaan voor het mooie, de mataanval en geven de wedstrijd weg”. Ik stikte bijna in mijn sigaar en wist niet hoe snel ik naar binnen moest lopen. Wilde mijzelf overtuigen dat er een wonder gaande was.

Ik zag dat Gerard zijn partij groots afrondde en er 2,5 – 3,5 van maakte en Rob maakte het eindspel subliem af 3,5 – 3,5 en alleen de wedstrijd van Richard was nog gaande. Ook hier kon de Larenspeler een pion pakken en het daarna eenvoudig uitmaken. Echter hij koos voor de mataanval en kwam steeds meer verstrikt in het dekken van zijn stukken en gaf een vol paard weg. Daarna was het nog wel even uitkijken maar Richard maakte de partij mooi uit en applaus klonk. Winnen van Laren met 4,5 – 3,5, uit een schier onmogelijke verloren positie terugkomen, zicht houdend op het kampioenschap, wat een geweldige spelers, wat een vechtlust. Deze gedachten kwamen allemaal tegelijkertijd op en dat was een geweldig gevoel. Nu op naar de laatste drie wedstrijden tegen de nr 3, 4 en 5 (kortom we zijn er nog lang niet en hebben een sterk programma nog). Maar we doen nog mee en dat hadden maar weinig mensen gedacht van tevoren. Mijn complimenten voor jullie vechtlust en teamgeest. Hou de data voor de komende drie wedstrijden vrij.

Kees Punter

SGS 2e Klasse 2012/2013
2A:

HSG 3   (rating 1788) -    Laren 1 (rating 1860)       4,5       -      3,5
1.      L.J. Vermeulen (Bart)      R. Weijerstrass (Ronald)     0        -      1
2.      R.W. van der Waall (Rob)   J.A. Wijnand (Hans)         1        -      0
3.      A.C. Swart (Ton)           M.C. Grotendorst                   0        -      1
4.      C.J. Overbeeke (Kees)      D. van der Kist (Dave)       1        -      0
5.      R. Sanchez (Richard)       P.H. Voortman                    1        -      0
6.      C. Punter (Kees)           R.F. de Vries                       0,5      -      0,5
7.      H.W.J. Cornelissen (Henk)  P.H. Koning (Piet Hein)     0        -      1
8.      G. Wagenaar (Gerard)       R.C. van Keekem              1        -      0

De tussenstand is nu na 6 van de te spelen 9 wedstrijden

HSG 3 – Indeling en uitslagen

Rang    Team               Gesp.      Winst     Gelijk  Verlies Punten  B.Punten
1       HSG 3                       6         6        0       0       12      32
2       Laren 1                     6         5        0       1       10      30,5
3       En Passant 4             6         4        1       1       9       28,5
4       DBC 2                       6         2        2       2       6       24,5
5       Ons Genoegen 2       6         3        0       3       6       23
6       Doorn-Driebergen 2   6         3        0       3       6       23
7       Barneveld 2               6         2        0       4       4       22,5
8       BSG 4                       6         1        1       4       3       21,5
9       Amersfoort 5             6         0        2       4       2       19
10      HSG 5                      6         1        0       5       2       15,5