Stellwagen kan het ook blind

De schaakwereld kent de termen blindenschaak, blindschaken en schaakblindheid. Het laatste heeft niet zo veel met ‘zien’ in fysieke zin te maken, maar duidt op een situatie waarin een speler zich zo verdiept in de ingewikkelde structuren van de stelling dat een heel eenvoudige zet aan zijn aandacht ontsnapt. Hij ‘bekroont’ zijn diepgravende rekenwerk met een enorme blunder.
Blindenschaak is schaken door visueel gehandicapten, hiervoor bestaat een aparte bond en er zijn aparte kampioenschappen.
Bij blindschaken ontbreekt bij in elk geval een speler een bord waarop de zetten worden uitgevoerd, hij doet dus alles uit het hoofd. Speelt hij tegen meerdere personen tegelijk, dan spreken we van een blindsimultaan.
In De Gooi- en Eemlander van maandag 12 december konden we in een artikel van Johan Hut lezen dat HSG-topspeler Dani�l Stellwagen geen schaakbord voor zich hoeft te hebben om te kunnen schaken:
,,Zaterdag luisterde hij het 25-jarig jubileum van het Max Euwe Centrum in Amsterdam op door tegen acht tegenstanders tegelijk te spelen. De grootmeester uit Soest zat met zijn rug naar de tegenstanders toe en kreeg de zetten op een briefje toegeschoven. Om hem bij het visualiseren te helpen, stond er ��n bord met stukken voor hem, maar dat mocht hij niet aanraken. Met acht stellingen in zijn hoofd versloeg hij vijf tegenstanders. Hij speelde twee remises en verloor ��n partij.
Stellwagen: ,,Ik had het wel eens op vier borden gedaan en toen ze me vroegen voor acht borden dacht ik: ik weet niet zeker of ik het kan, maar laat ik het proberen. Het ging verrassend goed.�� De openingsfase was moeilijk, maar hoe verder de stellingen zich ontwikkelden, hoe makkelijker ze van elkaar te onderscheiden waren. Stellwagen schatte zijn tegenstanders in als sterke clubschakers.
Dani�l Stellwagen werkt aan de Universiteit van Utrecht aan een promotieonderzoek en speelt al meer dan een jaar alleen teamwedstrijden, geen toernooien. Met evenementen als deze blindsimultaan blijft hij in de schaakwereld toch redelijk actief. In januari geeft hij tijdens het grote Tata-toernooi in Wijk aan Zee een keer publiekscommentaar.”
HSG hoopt dat Stellwagen zaterdag voldoende uitgerust is voor het belangrijke competitietreffen tegen Groningen en zal kunnen meespelen – zonder blinddoek!