Strategisch meesterwerkje van een stukjesschrijver

,,Het volgende winstpunt kwam van Wim van der Wijk. Volgens zijn eigen commentaar was het een strategische overwinning, omdat zijn tegenstander niet door had hoe hij het moest aanpakken.” Aldus teamleider Herman van Engen in zijn verslag van HSG – Caissa 2, dat elders op deze site is te lezen. ,,Aan Hermans opmerking over mijn partij zou een citaat van Johan Cruijff kunnen worden toegevoegd: ‘Je gaat het pas zien, als je het doorhebt’, toetsenbordslijmde ik in een reactie als aanvullend commentaar.

Laten we eens kijken of dat zo is. We hebben de afgelopen weken kunnen (her)lezen dat Johan Cruijff niet alleen op het veld onnavolgbaar was, hij was dat ook als taalvirtuoos.
‘Je gaat het pas zien, als je het doorhebt’, is de titel van een boek waarin veel van zijn markante uitspraken/wijsheden zijn gebundeld.
Volgens mij klopt het wel: in de partij laat de witspeler zich een perspectiefloze stelling opdringen, omdat hij het niet doorhad en het dus niet zag (aankomen).
De begroeting voor aanvang van de partij verliep overigens als volgt:
‘Anno Steenberg’.
‘Wim van der Wijk’.
‘Aha, de verslagenschrijver!’
‘Nee, liever de stukjesschrijver’.
‘OK, stukjesschrijver’.

(Op dat moment was natuurlijk nog niet bekend dat de stukjesschrijver een strategisch meesterwerkje zou afleveren, om er vervolgens weer een stukje over te schrijven).
Zie hieronder mijn hommage op de 64 velden aan Johan Cruijff. Jammer dat de voetbalgrootmeester niet schaakte, het zou een rijke oogst aan tegeltjes met schaakwijsheden hebben opgeleverd.
Maar met: ‘Je gaat het pas zien, als je het doorhebt’ kunnen wij schakers natuurlijk ook uitstekend uit de voeten.
Hieronder volgt de partij.

Maar nog eerst een vooraankondiging als verrassing:
Opdat wij meer zullen doorhebben en dus meer gaan zien, verzorgt Jop Delemarre op donderdagavond 2 juni de tweede clubbrede trainingsavond van dit seizoen, die dient ter lering en vermaak. De eerste avond was een groot succes, dus zet deze datum alvast in de agenda!!!!

 

2 gedachten over “Strategisch meesterwerkje van een stukjesschrijver”

  1. Dank Wim, wat kan schaken soms eenvoudig zijn. Zo’n stappenplan doet me eerder aan Botwinnik dan aan Cruijff denken, ook een grootheid trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *