Tim Grutter winnaar Beste schaker van Hilversum 2024

Blitz & Blizzard. Weeralarm code geel op Blue Monday in verband met ‘sneeuwstormen’ – een week eerder in sommige media al aangekondigd als de ‘sneeuw des doods’. Toch trotseerden 37 schakers maandagavond 15 januari het winterse weer om te komen snelschaken in foodhall/brouwerij Mout op het Hilversumse Marktplein.

De gladheid viel gelukkig mee, buiten tenminste. De meeste uitglijders deden zich binnen voor. Code geel past ook bij een snelschaaktoernooi. Door de stress van de beperkte bedenktijd kun je immers makkelijk onderuit gaan.

Schaken op Blue Monday. De term, een marketingtruc bedacht vanuit de Britse reiswereld om mensen in de donkere dagen na Kerstmis neerslachtigheid aan te praten in de hoop dat ze een reis naar de zon zullen boeken, wordt meestal niet in het Nederlands vertaald als blauwe maandag.

‘Blue’ kan in het Engels ook zwaarmoedigheid uitdrukken. Het Nederlands kent deze tint blauw niet en de uitdrukking ‘een blauwe maandag’ betekent ‘een korte tijd’. Maar taal leeft en inmiddels kunnen we hieraan een tweede betekenis toevoegen, bijvoorbeeld in:

“Hij heeft een blauwe maandag geschaakt”
1 uitdr. oorspr: hij heeft korte tijd geschaakt;
2. ongebr.: hij heeft deelgenomen aan het snelschaaktoernooi de Beste schaker van Hilversum.

De Beste schaker van Hilversum is inmiddels uitgegroeid tot het bekendste schaaktoernooi van Nederland.

  • Ha,ha. Stond dat in de krant, nou dan is het vast waar!

Nee, het was te horen op de radio, zaterdag in het lunchprogramma van NH Gooi. Dat ging ongeveer zo: (hoor fragment)

Presentator: Nu aandacht voor het bekendste schaaktoernooi van Nederland.
Sidekick: Leuk, we gaan dus naar Wijk aan Zee.
Presentator: Nee sukkel, naar Hilversum uiteraard, voor het jaarlijkse snelschaaktoernooi in Mout!

Grappige intro, maar een tikje overdreven. Met drie oud-winnaars van het HSG Open: Anish, Jorden en Max plus ook nog eens de wereldkampioenen bij de mannen en vrouwen, komt de Tata Masters natuurlijk die eer toe, eerlijk is eerlijk.

Het toernooi zelf: de gezelligheid overheerste en de leiding was wederom in goede handen bij Pascal. Door een royaal increment (vijf seconden per zet) en het feit dat de sterkste spelers in de A-groep aan elkaar gewaagd waren, duurden de vijfminutenvluggertjes vaak veel langer. De zevende ronde moest wegens tijdgebrek geschrapt worden. Misschien volstaat een increment van drie seconden (om te voorkomen dat er schaamteloos op het door de vlag jagen van de tegenstander kan worden gespeeld).

Spannende strijd in A en B gaf na toepassing van de tiebreakregels de volgende eindstanden:


Groep A
1. Tim Grutter 5.0 (uit 6)
2. Jan Willem van de Griendt 4,5
3. Ramon Koster 4.0
4. Jeroen Blokhuis 4.0
5. Martijn van der Eijk 4.0

Groep B
1. Richard Sanchez 5.0
2. Antal Deurlo 4,5
3. Marc Friedel 4,5
4. Ion Tanax 4,5
5. Dylan Meijer 4,5
6. Jens Steenmetz 4,0
7. Lars Renselaar 4,0

De winnaars van A. en B. ontvingen de unieke drinkbokaal Beste schaker van Hilversum 2024, een trofee waarvan gezegd is dat die “ook leuk voor later is, garant staat voor zoete herinneringen en een sprankelende afdronk.”

De nummers 1 t/m 3 per groep ontvingen een envelop met tegoedbonnen van het huis, waarvan gezegd kan worden dat ze de moeite waard zijn om nog eens terug te keren naar Mout, voor iets anders op je bord dan schaakstukken!

Tim Grutter laat zijn toernooizege volgen op zijn triomf in de zomereditie (juni 2023) van het kroegschaakevenement. Aanvankelijk leek het er niet op dat hij zijn slotpartij zou kunnen winnen van Jeroen Blokhuis die lange tijd qua stelling en klok in het voordeel leek, maar Tim was hem toch te vlug af.

Jeroen onthulde in Mout dat hij mooie herinneringen bewaart aan twee competitiepartijen tegen HSG, het gróte HSG wel te verstaan. Hij won van GM Friso Nijboer en speelde remise tegen GM Daniël Stellwagen. Nou, nou, knap hoor.

Favoriet en oud-winnaar Jan Willem van de Griendt moest door een nederlaag tegen Jeroen Blokhuis in de tweede ronde meteen vol in de achtervolging. Hij legde een bijna perfecte inhaalrace op de mat, maar kon Tim (die schade had opgelopen in de vierde ronde: een nederlaag tegen Ramon Koster) net niet achterhalen aangezien in de laatste ronde zijn pluspion in een toreneindspel tegen Tex de Wit onvoldoende voor de winst was.

Tex reserveerde zijn voorlopig laatste vrije maandagavond graag voor een stukje snelschaakbeleving. Vanaf volgende week moet hij voor de tv weer vol aan de bak met Lubach, wellicht een aanrader ook voor wie de maandag volgende week nog een beetje blue is.

Er klonk in de goed gevulde serre nog een speciaal applaus voor Ramon Koster voor zijn rol als Mr. X in het afgelopen jubileumjaar van de KNSB. Ramon, vaste klant, had ook nog kans op de gedeelde toernooizege als hij zijn slotpartij zou winnen en de concurrenten remise zouden speelden. Maar hij kwam niet verder dan remise tegen Vincent Spit, maandagavond de beste HSG’er met 3,5 uit 6.

Na de Blitz binnen viel buiten de gladheid van de Blizzard gelukkig weer mee.

Verslag: Wim van der Wijk, Foto’s: Pascal Losekoot

2 gedachten over “Tim Grutter winnaar Beste schaker van Hilversum 2024”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *