Tja, wie had dat gedacht? HSG voltooit 3-D trilogie

De Wijker Toren – HSG: 5,5-2,5.

HSG degradeert uit 2B. Tot zover het wedstrijdverslag.

Stel, dat Telfort onze sponsor zou zijn en er een reclamespotje aan zou wijden: We zien de immer sneue ex-miljonair Hans (acteur Patrick Stoof, inmiddels bijna net zo iconisch als supermarktclown Harry Piekema uit de AH-spotjes). Hij tuurt somber naar een stelling met nog maar weinig houtjes op het bord. Op dezelfde manier als in andere filmpjes: de aan lager wal geraakte voormalige reservaatbewoner heeft het niet gemakkelijk, het is behelpen maar dankzij de budget telecomprovider is het leven nog enigszins dragelijk.

Tja, wie had dat gedacht? Van spelen in de Meesterklasse naar spelen in een klasse zonder meesters.

Zo zou het kunnen gaan. Zo luiden de  typische introductiezinnen van de Telfort-spotjes. Een ervan herinner ik me heel goed: de onfortuinlijke Hans had zijn wagenpark van de hand moeten doen en was nu met zijn gezin aangewezen op het openbaar vervoer.

Van X5 naar lijn 5, tja wie had dat gedacht?

Niet dat dit spotje  extra briljant is, maar ik was destijds onvrijwillig getuige van een deel van de opnames. Voor een uitwedstrijd in de Meesterklasse had ik Robin van Kampen opgehaald in Bussum. We stuitten niet ver van zijn huis op een gestremde weg. We zagen een bus en een cameraploeg en moesten even wachten.

In het spotje zien we Hans’ zoontje goedkoop lekker lang bellen naar zijn vroegere reservaatvrindjes. De bus is voor hem een enorme ontdekking: ,,Een soort auto met chauffeur, maar er zitten ook nog andere mensen in.”

Tja, wie had dat gedacht, dat je in een uitwedstrijd naar Den Bosch komt stil te staan in verband met de opname van een tv-commercial. Gelukkig duurde het oponthoud slechts een paar minuutjes.

De herinnering kwam boven na de degradatie in de Moriaan. Als je degradeert, doe het dan tenminste op gewijde grond. Na afloop gingen we de voltooide en vermoedelijk unieke 3-D trilogie  herkauwen in een lokaal eettentje. Onze keus viel op de Italiaan. InTarantella zullen eerder ongetwijfeld talloze Hoogovens-, Corus- en Tata-deelnemers heerlijk een pizza hebben zitten knagen, net als wij zaterdagavond.

Johan  vertelde over zijn vakantie in Albanië, waar het doorlopend regende. We bespraken de kansen van de zangeres met baard op het Songfestival, die later op de avond inderdaad tot Queen of Europe zou worden gekroond, met ruime voorsprong op The Netherlands, onverwacht winnaar van zilver.

En iemand merkte nog op ,,dat we vandaag waarschijnlijk een uitstekende basis hebben gelegd voor een succesvol volgend seizoen.”

Waarna de glazen nog eens werden gevuld.

Wim van der Wijk aan Zee