Tussendoortje Anish Giri: Russische clubcompetitie

Veel sterke Nederlandse schakers spelen ook wedstrijden in de Belgische, Duitse of zelfs Franse competitie. De reglementen staat dit toe, en de afstanden zijn overbrugbaar. Maar hoe zit het met spelen in de Russische clubcompetitie?

Dat kan ook, want de volledige competitie (zestallen) wordt in pakweg tien dagen afgewerkt. Anish Giri is hiervoor speciaal naar Rusland gevlogen om deel te nemen aan de sterkste clubcompetitie ter wereld, als tussendoortje, zo rond de paasvakantie.

Hij maakt deel uit van de titelverdediger: de club ShSM-64 met onder anderen de Chinese wereldtopper Wang Hao, Boris Gelfand, Fabiano Caruana en de kersverse Europees kampioen Vladimir Potkin. Geen slecht gezelschap…

Na acht van de elf ronden deelt het team van Giri met 15 matchpunten de leiding, samen met Tomsk-400. Waarschijnlijk komt de nieuwe Russische landskampioen uit deze twee teams � die vrijdag tegenover elkaar zitten. Het op papier sterkste team van Sint-Petersburg, met o.a. Ivantsjoek en Svidler en verder bijna uitsluitend 2700+ spelers lijkt al uitgeschakeld te zijn voor de hoofdprijs.

Als ShSM-64 het kampioenschap prolongeert, zou het de tweede titel voor Giri in korte tijd zijn, want hij werd vorige maand ook al landskampioen met HSG.

Update zondagavond 24 april

Na twee spannende slotronden heeft Anish Giri met zijn team ShSM-64 inderdaad het Russische clubkampioenschap veroverd, en wel met het kleinst mogelijk verschil met de nummer twee: een half bordpuntje! Vrijdag eindigde het beslissende duel met Tomsk-400 in een 3-3 gelijkspel. Bij het ingaan van de slotronde lag het team van Giri twee bordpunten op Tomsk-400 voor. Beide teams wonnen de laatste ronde, maar van het verschil in bordpunten bleef slechts een half punt over!
Giri scoorde in het kampioenschap 5,5 punten uit 9 partijen.

Wim van der Wijk