Tussenstand in de strijd om het clubkampioenschap

Twee ronden zijn er nu gespeeld – uitgezonderd een uitgestelde partij – in de play-offs om het clubkampioenschap van HSG in het seizoen 2015-2016. Uiteraard is er nog niets beslist, maar de eerste voorlopige conclusies kunnen wel degelijk worden getrokken. Aangezien scorebordjournalistiek een van mijn subspecialismes is, neem ik als Defending Champion graag in alle objectiviteit (!?) die taak op me.

Stunt Johan Lindeman, Kees Nagtegaal toch niet onverslaanbaar

Voor de uitslagen en tussenstand verwijs ik graag naar de speciale play-offs-pagina die wekelijks consciëntieus  wordt bijgehouden door onze interne wedstrijdleider.
Wat hieronder volgt, is de interpretatie van de eerste uitslagen en de gedwongen kansenscenario’s van de zes individuele spelers.
De belangrijkste uitslag tot nu toe is de nederlaag van Kees Nagtegaal tegen Johan Lindeman van afgelopen donderdagavond.
Kees was de topfavoriet voor de clubtitel, gezien zijn indrukwekkende performance intern en extern van dit seizoen, waarover al het nodige is geschreven. Kees leed in de interne en in de KNSB-competitie nog niet een nederlaag in ruim twintig partijen en benaderde inmiddels de status van onoverwinnelijke binnen het HSG. Zijn cijfers tot de play-offs: intern 15,5 uit 17 met een tpr van 2381, KNSB 7,5 uit 8, met een grootmeesterlijke tpr van 2641.
Ik heb niet gezien wat er donderdag precies is gebeurd in de partij tegen Johan, maar een daverende verrassing is de uitslag zeker, hoewel Johan twee jaar geleden dezelfde stunt wist uit te halen. Johan greep met zijn inzending van zijn invalpartij van twee weken geleden overigens naast de schoonheidsprijs van de achtste competitieronde. De partij wordt wel vermeld in het juryrapport, zie hiervoor de KNSB–site.

Conclusies

Uit de tussenstand trek ik de volgende conclusies, waarbij het klassement in geval van gelijk eindigen (gebaseerd op de prestaties in de interne van dit seizoen) van groot belang is. Dat klassement ziet er zo uit:
(gecorrigeerd op zaterdag 16 april, 17.00 uur)

 1. Kees Nagtegaal
 2. Wim van der Wijk (DC)
 3. Jorgen Henseler
 4. Herman van Engen
 5. Michaël de Vos
 6. Johan Lindeman

‘Zekere’ alles in eigen hand scenario’s na (bijna) twee van de vijf ronden:

 1. Michaël na twee nederlagen voor 99 procent uitgeschakeld voor de titel.
 2. DC prolongeert zijn titel bij 2 uit 3 zonder nederlaag (een overwinning, twee remises) in het restprogramma.
 3. Jorgen clubkampioen bij 3 uit 3 in het restprogramma.
 4. Kees of Herman clubkampioen bij 4 uit 4 in het restprogramma (hun onderlinge partij is uitgesteld).

De naam van Johan ontbreekt in dit overzicht. Hij heeft nog wel kans op de titel, maar zeker is het niet bij 3 uit 3 in het restprogramma, door zijn ongunstige positie in het klassement bij gelijk eindigen.
Uiteraard zijn er nog veel scenario’s te bedenken die voor een van de vijf spelers tot de titel kunnen leiden, maar dan is er afhankelijkheid van de andere resultaten.
Voor het begin van de play-offs luidde de vraag:
Wie stopt Kees?
Nu dringt de vraag zich op:
Wie stopt de DC?
Maar na volgende week, met de kraker DC – Kees Nagtegaal op het programma, kan het weer helemaal anders zijn, de wedkantoren zijn nog geopend.
Wim van der Wijk, DC

5 gedachten over “Tussenstand in de strijd om het clubkampioenschap”

 1. De door Johan ingezonden partij voor de SOS Schoonheidsprijs is volgens de jury op de KNSB site een sterk staaltje van openingsvoorbereiding. Johan merkt in zijn commentaar zelf op dat hij alleen het loperoffer Lxh7 thuis heeft bekeken, inclusief het vervolg als zwart het offer zou hebben aangenomen. Maar het vervolg na weigering van het offer vond hij naar eigen zeggen achter het bord, en we hebben geen reden hieraan te twijfelen.

 2. 1. Een klein foutje in je lijstje bij gelijk eindigen: het gaat om de ranglijst vòòr de start van de play-offs. Michaël en Johan zijn dan omgewisseld.
  2. Mijn partij tegen Kees: Kees maakte, zeer ongewoon voor Kees, een grove blunder die een kwaliteit kostte. Zijn stelling was echter nog goed genoeg voor remise, maar Kees ging te ver in zijn winstpoging en verloor. In de analyse achteraf vonden beide spelers dat er wel heel interessante stellingen op het bord kwamen en ook met de computer ben ik er nog niet helemaal uit wat de waardering is van sommige stellingen. Computers begrijpen sommige eindspelen niet…
  Na de play-offs wil ik de partij wel op deze website zetten.

  1. Ook Johan ging remise uit de weg en we kregen nog interessante wendingen. Geluk houdt ook een keer op…
   Johan stond zo aan het begin en het eind van een recordserie (i.i.g. PR). Op 15 mei 2014 won hij van mij in de play-offs, daarna bleef ik op de club 42 partijen ongeslagen. 38 uit 42 met 8 remises.
   Nog een PR is 16 opeenvolgende overwinningen extern en intern, laatste puntverlies (remise) daarvoor was op 15 november 2015 tegen Wim. Met dank aan de websites van de KNSB en HSG waar dit is terug te vinden.
   Als de moraal terug is zal ik nog eens een zelffeliciterend artikel schrijven, bijvoorbeeld met alle keren dat ik slecht/verloren stond.

 3. Johan, dank ik zal het klassement gelijk eindigen corrigeren.
  Kees, wat een indrukwekkende reeksen.
  Beiden, ik kijk nu al uit naar jullie bijdragen op de site!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *