Uitbodemen?

Uitbodemen? (22 september 2013)

 

Tweede Klasse B: HSG – AAS: 2,5-5,5

Rustig uitbodemen in de Tweede Klasse, dachten we aan het eind van vorig seizoen  na de tweede opeenvolgende degradatie. De indeling en opstellingen brachten ons al snel op andere gedachten. Elogezien zijn we op papier het negende team, dus degradatiekandidaat.

Zijn jullie  tegenstanders nu zo sterk, of zijn jullie zelf  zo zwak geworden, vroeg onze mental coach L. van Gaal, toen we hem wanhopig hierover consulteerden. HSG 1 is nu bijna volledig het HSG 2 uit de gouden tijden van de clubsponsoring, en dat team draaide toch altijd soepel mee op dit niveau? Veel zwakker zijn we ten opzichte van een paar jaar geleden niet geworden, dus het lijkt erop dat het algemene niveau is gestegen. 2B is op papier bovendien  de sterkste tweede klasse.

Dus de mouwen maar weer opstropen, de rug recht en we zien wel weer waar het schip strandt.

Ondertussen is de club in rustiger vaarwater gekomen. De tweede verhuizing in een paar jaar tijd is een enorme verbetering. Rustig, licht en ruim zijn de meest gehoorde  trefwoorden. Financieel is de situatie van de club gezond, zo bleek donderdag op de ledenvergadering.

Naast een succesvol HSG Open was een van de meevallers de opbrengst van het jubileumboek (nog steeds verkrijgbaar via de HSG-website; Henk Weenink te Soest hoeft zich geen zorgen te maken, hij krijgt binnenkort alsnog een exemplaar!).

Investeringen in het aantrekken van spelers zijn voorlopig niet te verwachten. Het door de ledenvergadering goedgekeurde beleid legt de prioriteiten bij: jeugd, website en trainingen. Gefaseerd heeft HSG na het stoppen van Van Oosterom als sponsor afscheid genomen – met als laatste grootmeester Nikolic – van zo’n vijftien spelers van 2300-2600+. Het was te verwachten dat dit met degradaties gepaard zou gaan, een proces waar we blijmoedig inhoud aan hebben proberen te geven, maar waarvan we dus dachten dat we het ergste nu wel hadden gehad.

In de eerste wedstrijd, zaterdag  tegen de Alternatieve Aalsmeerse Schaakvereniging (AAS) gingen we  toch weer met ruime cijfers de bietenbrug op (2,5-5,5). De indruk na afloop was dat er ‘best meer in had gezeten’.

Foto: Vincent Pandelaar behaalde de enige winstpartij

Een uitslag in de buurt van de 4-4 was mogelijk geweest, als de grote en kleine kansen beter waren benut.

HSG heeft geen traditie van naming en shaming, maar in dit geval wil ik toch een speler zonder pardon  aan de schandpaal nagelen, in de overtuiging dat het weinig bezwaren zal oproepen. De Kneus van de Dag, waarschijnlijk van deze hele KNSB-competitieronde, was ik namelijk zelf.

Zie diagram. Van der Wijk-Schrama, stelling na 32 …, Db5-e5?? in wederzijdse tijdnood.

 

33 Txf7+ gevolgd door 34 Dxg6+ gaat helaas niet.

Maar, ‘sterk in aanmerking’ komt 33 Dxg6+ met op de volgende zet mat. Niet al te moeilijk, iedereen zag het, zelfs de computer hint erop, behalve de twee hoofdrolspelers. Ik speelde 33 Df3 en luttele zetten later was het zelfs 0-1, na nog enkele misgrepen mijnerzijds.

Thuisgekomen het hoofd op tafel gelegd en de hele avond zachtjes gehuild. Natuurlijk tussen het snikken door  weer overwogen om te stoppen met schaken, maar dat net als de vorige 61 keer verworpen. Wel durf ik me vandaag, morgen, dinsdag en woensdag niet op de club te vertonen. Maar donderdagavond ben ik er wel weer, denk ik.

 

Gedetailleerde uitslag:

HSG                                       2067   AAS                            2118        2½  5½

              

1.         Kees Nagtegaal          2222    FM Jeffrey van Vliet  2290         0     1

2.         Wim van der Wijk      2128    Paul Schrama              2253         0     1

3.         Daan Bes                    2145    Marc Trimp                 2210         0     1

4.        Herman van Engen     1957    Ben de Leur                1928         ½    ½

5.         Jorgen Henseler          2066    Aldert-Jan Keessen     2174        0     1

6.        Vincent Pandelaar      2064    Marco de Groot          2080         1     0

7.         Martijn Benschop       2019    Simon Groot               2015         ½    ½

8.        Roel de Jong               1932    Dennis van Vliet        1997         ½    ½

 

Wim van der Wijk