Unieke jeugdtitel HSG-er Robin van Kampen

Het was uniek, een schaker die op zijn veertiende jeugdkampioen van Nederland tot twintig jaar werd. Hij was dan ook niet de eerste de beste, Jan Timman deed het in 1966. Het record hield 43 jaar stand maar werd zaterdag in Venlo ge�venaard. Robin van Kampen uit Bussum werd jeugdkampioen, als op ��n na jongste deelnemer.

De speler van HSG stond voor de laatste ronde samen met Robin Swinkels en Benjamin Bok (de andere veertienjarige) bovenaan. Swinkels viel als eerste af, hij werd in het vroege middenspel hardhandig opgeknoopt door Roi Miedema. Van Kampen stond toen al heel goed tegen Lody Kuling en haalde de winst in het eindspel met gemak binnen. Niet lang daarna ging Bok ten onder tegen BSG�er Lars Ootes, die daardoor heel knap gedeeld derde werd. Dat ene Bussumse feestje werd natuurlijk overstemd door dat andere, de van tevoren totaal niet verwachte titel voor Robin van Kampen.

De vwo-scholier is nu voor het vierde achtereenvolgende jaar Nederlands kampioen geworden, respectievelijk in de leeftijdscategorie�n tot twaalf, veertien, zestien en twintig jaar. Dat rijtje heeft voor hem nog nooit iemand volbracht. Bovendien maakt dat duidelijk dat Van Kampen ieder jaar verder uitloopt op zijn leeftijdsgenoten.

Johan Hut

Gooi- en Eemlander 4 mei 2009