update: Meesterlijke comeback van Henk Vedder

Update: met interview Henk Vedder (zie hieronder)

Het is Henk Vedder gelukt: verovering van de felbegeerde meestertitel, dankzij een sterk optreden dit seizoen in de Belgische competitie. Alleen er moet nog wel even geneusd worden in een stoffig archief. Henk legt uit hoe het zit:

,,Het probleem zit hem nog in de norm van Antwerpen 1997. Vroeger konden normen verjaren en ik meen dat ze ook niet bij FIDE geregistreerd werden. Toen de verjaring werd opgeheven, kon iedereen zijn normen alsnog aantonen onder de voorwaarde van niet alleen een getekende norm, maar ook de toernooitabellen erbij, zodat de norm op geldigheid gecontroleerd kon worden. Koos Stolk heeft me verteld dat hij van Leeuwarden 1992 alle gegevens nog heeft, functionaris Dirk de Ridder, die dus nu 3 van mijn 4 normen heeft getekend/gaat tekenen vertelde me dat hij Antwerpen 1997 ook nog heeft, maar dat dit in de archieven ergens ligt.

Nu heb ik een norm na 9 ronden, maar ik probeer ook de laatste 2 ronden nog de norm vast te houden, dan heb ik een 11 ronden norm. Dan heb ik samen met die 7 rondige in Macedonie die van Antwerpen niet meer nodig. Ik denk dat 1 uit 2 genoeg is, lukt het niet, dan hoop ik dat Dirk snel aan de slag gaat!”

Meester Henk, alvast proficiat!
Wim van der Wijk

Nagekomen bericht:

Update meestertitel Henk Vedder, donderdag 17 maart.

Yes! De vlag kan binnenkort uit in huize Vedder te Bunschoten/Spakenburg. Competitieleider Koos Stolk van de KNSB maakte in een mailtje aan Henk gisteren aan alle onzekerheid een einde nadat Henk hem eerder deze week formulieren had gemaild met (gecertificeerde) toernooiresultaten waarin hij titelnormen had behaald.

De competitieleider antwoordde:

,,Hoi Henk, Ziet er goed uit!
Aan het einde van de competitie zal Dirk de Ridder (van de Belgische schaakbond-red) die norm voor je uitschrijven en opsturen. Dan kan ik de titel voor je aanvragen. Daarna op naar de GM natuurlijk, er moet wat te wensen overblijven.
Groet, Koos.”

Uit De Gooi- en Eemlander van donderdag 24 maart 2011:
Comeback Henk Vedder beloond met meestertitel

Meester worden, is dat de droom van iedere jonge schaker? Ja, wel van sterke schakers, zoals Henk Vedder toen hij jong was. De Bunschoter bereikte zijn doel een paar weken geleden, maar is nu 37. Er kwam een kink in de kabel, maar hij pakte de draad weer op.

Henk Vedder was een uitzonderlijk talent, dat werd al snel duidelijk bij de schaakclub En Passant in Bunschoten-Spakenburg. Als kind overvleugelde hij zijn vader Tijmen en later ook zijn drie jaar oudere broer Richard. De broers verhuisden eind jaren tachtig beiden naar HSG (Hilversum), waar ze in het tweede team kwamen te spelen. In 1993 werd Henk Vedder jeugdkampioen van Nederland, waarna hij met zijn broer als secondant aan het wereldjeugdkampioenschap in India mocht deelnemen. Dat werd een onvergetelijke ervaring, maar een magere eindsprint hield hem af van een hoge klassering. Een jaar eerder had hij in Leeuwarden al zijn eerste meesternorm gescoord, onder andere na een prachtige overwinning op de toenmalige Nederlandse topper Joris Brenninkmeijer. In 1997 in het Lost Boys Toernooi in Antwerpen scoorde hij zijn tweede norm, maar daarvoor had hij er al een paar op een half punt gemist. Die tegenslagen kwamen hard aan. Vedder nu: ,,Niet alleen het missen van de meesternormen, maar ik merkte ook dat een nederlaag een week kon nadreunen. Dan liep een partij niet zoals ik had gehoopt en na een week zag ik opeens: verrek, zo had ik kunnen winnen.�� Voor de meestertitel zijn drie normen nodig, maar na zijn tweede norm in Antwerpen besloot hij toch te stoppen. ,,Ik wilde weer eens op reis gaan, gewoon echt op vakantie in plaats van een schaaktoernooi spelen. Ook weer op het veld gaan voetballen, ik was pas 24.�� Vedder voetbalde in de zaal, maar ging weer bij IJsselmeervogels spelen, net als in zijn jeugd. Alleen via het eerste team van HSG bleef hij het schaken trouw, negen potjes per jaar. Vedder: ,,Om toch wat ritme en niveau te behouden.�� Sinds 1993 heeft hij er een vaste plek, deze maand speelde hij zijn 150e partij. Met 93 punten staat hij vierde op de Hilversumse topscorerslijst aller tijden. In 1998 werd hij topscorer van de meesterklasse, maar in de twee daarop volgende jaren scoorde hij zo slecht dat hij overwoog helemaal te stoppen. Vedder: ,,Als je niet wint, is schaken niet leuk.�� In de drie jaren die volgden scoorde hij boven de zeventig procent, waarna hij voor HSG behouden bleef.

Het eerste toernooi na Antwerpen 1997 was Hoogeveen 2008, dus pas na elf jaar. Het verhaal gaat dat zijn zeer actieve broer Richard uit zijn vel sprong toen hij hoorde dat Henk nog vijftig verlofdagen had staan en toch nauwelijks meer schaakte. Henk Vedder: ,,Dat klopt, maar ik was ook gestopt met veldvoetbal, vrienden raakten getrouwd dus we gingen niet meer op stap en Richard drong inderdaad aan. Een toernooi in combinatie met ons verblijf op een vakantiepark, dat sprak me wel aan.�� Vedder sloot zich bovendien aan bij Borgerhout, een team van Nederlandse vrienden in de Belgische competitie. Hij speelde drie keer het Essent-toernooi in Hoogeveen en twee keer het Batavia-toernooi in Amsterdam. Richard hoopte vurig dat zijn broer in Hoogeveen zijn derde en beslissende meesternorm zou scoren, maar dat lukte niet. Henk Vedder daarover: ,,Mijn eerste doel was terugkomen in de top vijftig van Nederland. Daarnaast wilde ik natuurlijk die norm scoren, maar als ik me daarop zou focussen, dan zou ik het risico lopen er weer snel mee te stoppen.��

De derde norm kwam er in de Europacup voor clubteams met Borgerhout, maar dat toernooi duurde slechts zeven ronden. Dat was te kort om de titel te mogen aanvragen. Een paar weken geleden kwam er een norm bij in de Belgische competitie en nu is hij internationaal meester. Ooit zei hij daarover: ,,Ik wil geen profschaker zijn, maar het lijkt me wel stoer om op mijn werk nonchalant te zeggen: ach ja, ik ben meester.��
Henk Vedder is financieel controller bij een grote bakkerij. En schaakmeester.
Auteur: Johan Hut