VAS 1 te sterk voor HSG 1

Het was weer een wedstrijd waarin ik me vooral teamlijder voelde in plaats van teamleider. Op vrijdagavond geen afmeldingen, maar wel een mediabericht dat Joop van Oosterom was overleden. Dat wil zeggen: het kon eerst niet bevestigd worden, maar toen NOS-Teletekst het meldde werd het voor waar aangenomen (zie vorige bericht op deze website).

Er werden wat e-mails heen en weer gestuurd of we bij het welkomstwoord daar aandacht aan moesten besteden. Er werd zelfs voorgesteld om één minuut stilte te houden. Het eerste wilde ik best doen, het tweede niet. Dat leek me meer iets voor de clubavond, omdat bij het welkomstwoord vaak nog niet al mijn teamspelers aanwezig zijn en voor wie doe je het dan? Voor de bezoekende vereniging?

Zaterdagochtend nog geen afmeldingen. Om half twaalf al ging ik naar schaakclub gewapend met inbussleutels om de wiebelende tafels wat aan te draaien. Om vijf voor twaalf een WhatsApp bericht. Het zal toch niet? Nee, het was mijn broer die een update gaf over mijn 93-jarige moeder, die momenteel veel pijn heeft en met morfine pleisters en zalfjes geholpen wordt om de pijn te verminderen.

Paul Mars en zijn vriendin komen binnen om voor de bar te zorgen. De wedstrijdleider Marc Jongerius komt ook binnen. De borden, stukken en klokken worden opgezet. Spelers van VAS en HSG komen binnen druppelen. Toen ik klaar was met alles opzetten keek ik nog maar eens op mijn mobieltje. Een WhatsApp bericht van Daan, hij meld zich af! Niet te geloven! Daan had zijn voet verstuikt en veel pijn. Begrijpelijk dat je dan niet kunt komen schaken, maar dat had hij toch wel eerder kunnen melden? (Ter info: Daan had om 12.19 uur dit gemeld, maar ik zag het pas om 12.50 uur.)

In die luttele minuten die ik nog had voordat de wedstrijd begon heb ik achtereenvolgens gebeld: Bart Vermeulen, Gerard Wagenaar, Richard Sanchez en Sito Dekker, waarvan ik sommigen zowel mobiel alsook hun thuisnummer belde. Een aantal nam niet op, soms kreeg ik de voicemail en soms kreeg ik een familielid die zei dat hij even weg was. Geen invaller dus? Ineens zei iemand dat ik Paul Mars kon vragen die eigenlijk voor de bar zou zorgen! Paul wilde dan wel graag wit hebben (Daan had zwart op bord 7). Michaël de Vos (bord 8) was zo sportief om zijn plaats in te ruilen voor Paul.

Inmiddels was het 13.05 uur en de wedstrijdleider wilde nu toch wel eens beginnen. In no time raffelde ik het welkomstwoord af en heb het inderdaad nog even over Joop van Oosterom gehad.

Goed, laten we het eens over de wedstrijd hebben.

VAS is een team dat met wisselende opstellingen speelt: tot nu toe altijd minstens één invaller en soms (tegen Assen) met drie invallers speelt. De gemiddelde Elo van VAS varieert tussen de 2136 en 2002. Het mag duidelijk zijn dat dat van invloed is op de uitslag. Tegen ons had VAS een gemiddelde Elo van 2126, de op één na hoogste tot nu toe. Het werd een kansloze 2-6 nederlaag.

Herman speelde knap remise tegen de kopman van VAS. Toen ik eens een keer keek was er al veel van het bord afgeruild.

Hierna regende het nullen: Jorgen als eerste (van zijn partij heb ik niets gezien). Daarna Michaël die in een pionneneindspel met één pion minder moest toezien hoe een pion doorliep. Wim redde het ook deze keer niet. Wim had een toren tegen loper een paard, maar met een half dozijn pionnen minder. Johan verloor van IM Kick Langeweg, die niet meer zo in vorm is (Elo 2249), maar nog altijd veel schaakkennis heeft. Toch ging de partij lang gelijk op:

JohanKick

Stelling na 37… Ta1. Johan (met wit) had zich hier staande kunnen houden met 38.a3, maar speelde 38.b3? en na 38… b4 schrok Johan van een matbeeld: 39.Pa4 Pe4+ 40.Kf3 Tf1+ en mat? Eh… nee dus, zegt mijn computer, want wit heeft nog Pf2. Maar wit staat dan toch wel slecht. Johan offerde het paard op d5 en gaf twee zetten later op.

Guido Wagenvoorde had een spannende stelling rond de tijdnoodfase en leek goed te staan met een kwaliteit meer (als ik me niet vergis). Maar na de tijdcontrole ging het kennelijk toch ergens mis of misschien was de 40e zet al niet goed?

Nog wat positiefs? Ja, onze barman, PM (Paul Mars), had helemaal zijn dag en kreeg deze stelling op het bord.

PaulMars

Stelling na 42…Tc7. Paul (met wit) had hier helemaal de blits kunnen maken met 43. Dd2 waarna het helemaal uit is, want na 43… Txc6 44.Td7+ Kf8 45.Td8+ Ke7 46.Dd7# is het mat. Helaas zag Paul dit niet en werd het na 43.Td7+ Txd7 44.cxd7 (c7!?) Dxd7 45.Dxa5 na enkele zetten remise. Toch niet slecht van deze invaller!

De enige winst die HSG behaalde kwam op naam van Kees Nagtegaal. Ik zag een eindspel met twee lopers voor Kees tegen een Toren en beide wat pionnen. Het leek mij nog een hele klus, die me deed denken aan de WK-match tussen Carlsen en Karjakin, tiebreak tweede partij, waarin Carlsen het niet lukte om te winnen met de twee lopers. Maar toen ik wat later keek had Kees al gewonnen!

HSG is nu een plaats op de ranglijst gezakt, maar mag het in de volgende twee rondes opnemen tegen de nummers acht en tien.

Johan Lindeman

R6Uitslag

StandR6

HSG_PersoonlijkR6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *