Verzwakt HSG 1 geen partij voor Caïssa-Eenhoorn

Op zaterdag 7 april vertrok HSG 1 zonder meesters en met drie invallers naar Hoorn (Zwaag) om tegen de nummer één van de ranglijst de ongelijke strijd aan te gaan tegen degradatie. Caïssa-Eenhoorn streed om het kampioenschap.

Na drie uur spelen stond het op alle borden nog zo’n beetje gelijk, maar in dat laatste uurtje toen de bedenktijden krapper werden, vielen er wel erg veel blunders te noteren aan de HSG kant.

Alle partijen werden gespeeld op live-borden, de partijen zijn na te spelen via deze link

De wedstrijd in bordvolgorde van 8 naar 1:

Michaël had lange tijd een goede stelling waarin hij een kwaliteit kon offeren voor goed spel, maar toen hij de kwaliteit op een ander veld offerde kreeg hij een mataanval om zijn oren, 1-0.

Ernst kwam door goed spel steeds beter te staan en later zelfs ruim gewonnen te staan. Direct afmaken was echter niet mogelijk en toen hij even niet oplette ging pion c3 eraf waardoor zijn tegenstander een gevaarlijke vrijpion creëerde. Ook hing er eeuwig schaak in de lucht. De stelling was toen al min of meer in evenwicht en er werd remise overeengekomen, 1½-½.

Herman kreeg een partij op het bord met ongelijke lopers en allebei een dame en een toren. Herman verdedigde en zijn tegenstander viel aan. Het was een moeilijke stelling, maar waarschijnlijk houdbaar voor Herman. Na de blunder 44… f5? raakte zijn dame ingesloten, die kon eerst nog naar f5, maar daar stond nu zijn eigen pion, 2½-½.

Vincent woont al een tijdje in Alkmaar en voor hem was dit bijna een thuiswedstrijd. Ook speelt hij al een tijdje bij De Waagtoren. Vincent heeft dan ook besloten dat dit zijn laatste seizoen is om extern voor HSG uit te komen. Hij blijft nog wel lid, wil meehelpen met HSG-Open en is ook nog steeds onze webmaster!

Vincent had geen zin in theoretische verwikkelingen en besloot te openen met 1.b3. Het werd een schuifstelling waarin Vincent langzaam maar zeker weggeschoven werd. Een blunder maakte direct een einde aan de partij, 3½-½.

Jorgen kwam vlak na de opening slecht te staan, maar hij vocht zich knap terug, waarna het ongeveer gelijk stond. Een fout van zijn tegenstander werd helaas niet opgemerkt (was ook moeilijk te zien: 31.f4? Pd3!) en na afruil van grote stukken ontstond een gelijkstaand eindspel van toren, loper en drie pionnen tegen hetzelfde materiaal. Toen Jorgen een pion dreigde te winnen besloot zijn tegenstander maar een loper te offeren voor twee pionnen. Even leek het of Jorgen toen kon winnen, maar na torenruil bleef er te weinig materiaal over, 4-1.

Wim liep vanuit de opening steeds achter de feiten aan. De computer ziet wel kansen op gelijkspel, maar die zetten waren moeilijk te vinden. Uiteindelijk verloor Wim een pion en later de partij, 5-1.

Pascal stond na de opening niet best, maar kreeg ineens winstkansen na twee foute zetten (24.Lh6? 25 e7?) van zijn opponent. Toen Pascal dameruil afdwong was het remise-achtig. Een blunder bedierf echter alle pret, 6-1.

Johan kreeg de Spaanse opening op het bord, het ging lang gelijk op. Helaas werd een wat minder goede zet (28.Lc3?!) van Johan vervolgd met een blunder (29.Pxe5?), waarna het snel afgelopen was, 7-1.

Gedegradeerd

HSG 1 heeft zich een stuk of drie seizoenen zwoegend en soms langs de rand van de afgrond nog weten te handhaven in de tweede klasse KNSB, maar nu is daar dan toch een eind aan gekomen: HSG 1 is gedegradeerd!

We zijn echter wel wat gewend. Na de wedstrijd werd er lekker gegeten in “Het Nieuwe Oosten”, waarbij gepraat werd over allerlei onderwerpen zoals natuurgebieden, websites, het nare stoepje bij St. Aloysius waar Ernst’ auto nogal last van heeft, maar over degradatie hebben we het nauwelijks gehad.

Johan Lindeman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *