Vier het hemels hout: simultaan en jeugdtoernooi in Pinetum Blijdenstein

Mr. Chess Hans Böhm heeft al op uiteenlopende locaties schaaksimultaans gegeven, maar zijn optreden op zondag 29 juni zal zelfs voor hem heel bijzonder zijn. De enerzijds niet zo bekende, maar anderzijds wereldberoemde botanische tuin van Hilversum vormt zondag het decor van een schaakdag in het groen. Letterlijk en figuurlijk een buitenkans: schaken tegen de beer achter een conifeer, beleef hoe het is om te rokeren tussen de rododendrons.

De stichting Pinetum Blijdenstein weet nog niet zo lang dat de oprichter van het unieke naaldbomenpark ook een verwoed schaker was en nog een zeer sterke speler ook. Een hoofdstuk uit Mat in de Mediastad, het in 2012 verschenen jubileumboek van het Hilversums Schaak Genootschap (HSG) over 125 jaar schaken in Hilversum, bracht de stichting op het idee om in het Blijdensteinjaar 2014 ook aandacht te besteden aan de minder bekende schakerskant van Blijdenstein. In samenwerking met HSG en Hans Böhm is de Blijdenstein-schaakdag uitgewerkt. Zondag 29 juni zijn schaakliefhebbers welkom in de sfeervolle botanische tuin om het hemels hout te vieren. Aanmelden via de e-mailadressen hieronder wordt op prijs gesteld.

Benjamin Willem Blijdenstein (1839-1914) was een schatrijke bankier (Twentsche Bank, die later is opgegaan in de ABN, toen nog zonder de Amro) en filantroop, die veel op het gebied van de armenzorg in het destijds straatarme Hilversum heeft betekend. En hij ontwikkelde een passie voor exotische bomen, een hartstocht die sterker was dan zijn andere liefde tot het hout: het schaakspel. Of zoals het in Mat in de Mediastad is beschreven: De coniferen hebben het gewonnen van de pionnen, een triomf van het levende hout, waarvoor Hilversum dankbaar mag zijn.

Niet ten onrechte vraagt de stichting Pinetum Blijdensteijn in het honderdste jaar na zijn overlijden met uiteenlopende activiteiten aandacht voor deze markante man die zijn stempel heeft gedrukt op Hilversum en de Nederlandse bankwereld. Voor schaakliefhebbers interessant dat aanstaande zondag ook zijn schaakverleden aan bod komt: in 1873 mocht hij zich de beste Nederlandse schaker noemen. Samen met het HSG-jeugdtoernooi is het tevens de afsluiting van de geslaagde Schaakzomer Hilversum, met tal van activiteiten rondom het HSG Open van vorige week.

Locatie: Pinetum Blijdenstein, Van der Lindenlaan 125 in Hilversum. Ook gezinsleden van (jeugdige) schaakliefhebbers zijn welkom.

 

Programma:

10:30   Pinetum geopend, inschrijving.

10:30   Start 16e HSG jeugdtoernooi.

10.30   Simultaansessie 1 met Hans Böhm, gratis rondleiding Pinetum.

12:30   Pauze, schaken tegen de beer.

13:00   Start simultaansessie 2 met Hans Böhm, rondleiding Pinetum.

15:00   Presentatie Hans Böhm over de schaaksport in de tijd van Blijdenstein.

16:00   Prijsuitreiking HSG jeugdtoernooi.

16:15   Borrel (wie van niet te ver komt, is dus op tijd thuis voor Nederland-Mexico).

De toegang voor deze dag is gratis!

 

Aanmelden simultaan info@pinetum.nl

Aanmelden jeugdtoernooi www.hsgopen.nl/jeugd

Info:

www.pinetum.nl  Zie onder evenementen.

Dossier Blijdenstein:

Veel aandacht in de pers voor de activiteiten in het Blijdensteinjaar:

Erfenis van een gulle rijkaard, De Gooi- en Eemlander, 11 april 2014.

Blijdenstein.pdf

De bank van Blijdenstein, De Gooi- en Eemlander, 21 juni 2014.

de bank van Blijdenstein.PDF

Lees ook:

Pionnen versus coniferen, hoofdstuk uit Mat in de Mediastad, jubileumboek HSG, 2012.

Pionnen versus Coniferen.pdf

 

Wim van der Wijk