Vijf op een rij

HSG heeft het dit seizoen, zoals verwacht, zwaar in de KNSB-competitie. Een speler springt eruit: Kees Nagtegaal. Hij is na zes ronden met een indrukwekkende score van 5,5 uit 6 topscorer in 2B.

Keestopscorer

Nog opvallender is de manier waarop deze score tot stand kwam, via een leger FM’s. In ‘Vijf op een rij’ doet hij hiervan verslag. Plus een oproep aan de volgende tegenstander tot matchfixing, om de serie nog bijzonderder te maken.
Matchfixing? Nou ja, bordfixing dan. Lees verder voor het verslag van Kees.
WvdW.

Buiten de Meesterklasse hebben de meeste spelers geen titel. Onder de titeldragers die je er wel kunt tegenkomen zit een enkele GM, er is  een aantal IM’s en de grote meerderheid van de titelhouders is FM.
FM betekent FIDE-meester en deze titel kun je aanvragen als je rating ooit boven de 2300 is geweest. Niet iedereen die dat kan doen doet dat ook. De echt ambitieuzen slaan deze stap over en gaan direct voor IM (henk!).
Mijn ervaring aan de lagere borden van de Meesterklasse en de hogere borden van 1e, 2e en 3e klasse is dat je per seizoen maximaal vijf titelhouders tegenkomt. Als serie kwam ik nooit verder dan drie op een rij.
Dit seizoen kreeg ik een onwaarschijnlijk rijtje:

15-2-2016 18-15-52

Alsof je bij de eerste worp poker aas gooit. En de kans daarop is waarschijnlijk veel groter. Nog leuker daarbij is natuurlijk de behaalde score. Daarom een samenvatting:

0) Ronde 1, geen FM bij de tegenstander

1) Ronde 2, FM Babak Tondivar (bord 2, goed gedaan Herman!, aan bord 1 heeft Wim een IM)
Het begon wat mager. Na 12 zetten besluit zwart om de pion terug te geven.
Na nog een aantal correcte zetten was de stelling rijp voor remise.

2) Ronde 3, FM Danny de Ruiter (bord 1, 1 FM bij de tegenstander, dus een gemakkelijke treffer).

Mijn tegenstander was wat erg actief geweest en is inmiddels de pionnen op f5 en e4 kwijtgeraakt. Na bv. 37 Te1 kan zwart wel opgeven. In lichte tijdnood denk ik ook met teruggeven van wat materiaal eenvoudig te kunnen winnen. Dat valt erg tegen en het vraagt nog lang en hard werken voor het punt binnen is.

3) Ronde 4, FM Johannes Rudolph (bord 1, geluk met de invaller, de andere FM zit aan bord 4)
Ik ken mijn tegenstander niet en vermoed dat het een zwakke speler is in een tactische opstelling. Bang voor remise begin ik een aanval op de koningsvleugel. Dat wint soepel.

4) Ronde 5, FM Jeroen Bügel (bord 1, op mijn verzoek eerder begonnen, dank aan SGA en Jeroen!)
Een bekende tegenstander en we herhalen de opening van onze eerste ontmoeting. Ik speel niet nauwkeurig en moet nu c5 spelen. Na Da6 ontstaat er dan een moeilijke stelling voor beide partijen. Zwart speelde echter Dc7 en overzag dat wit dan simpel een pion wint. Daarna is er weinig weerstand meer.

5) Ronde 6, FM Raoul van Ketel (bord 3, weer een voltreffer van Herman, Wim heeft weer een IM aan bord 1)
Nog een oude bekende, ik heb tweemaal eerder tegen Raoul gespeeld. Tweemaal zwart en tweemaal winst. Dit keer geen Hollands en geen Modern, maar iets zonder naam waar ik geen ervaring mee heb. Raoul kennelijk wel want hij speelt de opening à tempo. In de diagramstelling staat alles op scherp. Zwart kan niet terug en moet wat offeren. Dat was het beter geweest met Dxb3 en iets beter spel voor zwart. Na Pxc4 heeft wit wat voordeel en kan later enkele keren door pakken op d6 een winnende stelling krijgen.

Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat dit rijtje van vijf nog eens herhaald wordt, laat staan verbeterd.
Alhoewel…
Onze tegenstander van de volgende ronde, KC2, heeft 1 FM. Alleen speelt deze niet altijd mee en als hij speelt meestal aan een lager bord.
Bij deze de vraag aan de teamleiders om het toeval een handje te helpen.
Zodat we krijgen: 6) Ronde 7, FM Richard Duijn  (bord x, matchfixing!)

Kees Nagtegaal

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *