Wedstrijd verloren, maar kleinkind rijker!

kleinkindAfgelopen donderdag, 16 oktober, speelde het 4e team zijn eerste wedstrijd in de 2e klasse A tegen Ons Genoegen 2 in Amersfoort.
Tijdens de ledenvergadering sprak Hugo Kroeze de mooie woorden dat er een laag  aantal spelers het afgelopen seizoen zich had afgemeld voor de externe wedstrijden. Nou, dat heb ik geweten!
Drie basisspelers (Frits, Henc en Richard) meldden zich een week voor de wedstrijd af. Daarnaast was Simon door de herfstvakantie naar het buitenland en zodoende dienden we met 3 invallers te spelen.

Gelukkig waren daar Arno, Tom en Paul welke wel een leuke pot in het 4e wilde spelen.
En zo gingen we op weg naar Amersfoort; iedereen was ruim op tijd aanwezig en we hadden de beschikking over genoeg vervoer. Op de heenweg ging het gesprek in de auto net name over de auto van Martin en bijbehorende zaken zoals een ingebouwd navigatiesysteem welke je alleen kan updaten door extreme bedragen te betalen aan de fabrikanten. Daar houden wij als Nederlanders natuurlijk niet zo van maar ja, als ze in Amersfoort dan een IBP hebben welke ze hebben geïnspireerd op de Hilversumse problemen dan snapt u wel waar wij eindigde. Vlak voor het speellokaal was het opengebroken, ok dan rijden we erom heen. Ok als we dan hier links gaan dan zijn we er zo, maar he, dat is nu 1 richting ipv van 2 richtingen zoals de navigatie aangeeft. Nou dan nog maar even omrijden..  enz enz.. Uiteindelijk waren we rond 19:30 allen aanwezig en konden we aanvangen tegen een team met een schat aan ervaring.

We speelden in de volgende opstelling:
1) Arno
2) Martin
3) Han
4) Tom
5) Cas
6) Huib
7) Paul
8) Preben

Het begon allemaal rustig m.u.v. bord 7 waar Paul als Franse kenner met wit in het Frans een of ander offervariantje speelde waar ik veel vertrouwen in had. Paul echter ook want de zetten kwamen in een rap tempo uit zijn vingers. Na een zet of 13 waren er echter al 3 pionnen geofferd en gezien de stelling die hij had vermoedde ik dat de compensatie moest komen van de andere spelers.

Vlak daarna kwam Preben naar me toe met de vraag of hij de zetten kon herhalen; dat was m.i. geen probleem. Toen ik vervolgens later naar het bord kwam kijken dacht ik zelfs dat zijn tegenstander op winst stond maar dat heb ik vast verkeerd gezien. In ieder geval een prima resultaat.

 

De 2e remise werd aangetekend door Huib; doordat hij even op zijn mobieltje keek was hij even niet zo geconcentreerd en gaf de dekking op van zijn randpion. Deze snoepte zijn tegenstander dan ook meteen op en het leek of Huib makkelijk weggetikt zou worden. Maar niets van dit alles: de kracht van het opnieuw opa-zijn-worden (daarom keek hij op zijn mobiel) viel terug te zien in zijn spel en door hardnekkig verdedigen hield hij deze stelling als nog remise.

 

De volgende remise kwam van de hand van Martin; een mislukte opening met als gevolg een stelling als een Edammer. Je kent ze wel van die stellingen dat je eigenlijk niets kunt doen en simpel moet wachten op die vervelende doodsklap. Martin dichtte echter de gaten en zijn tegenstander had vervolgens eeuwig schaak. Dus nog maar een remise.

Vervolgens zag Paul ook het licht; de ruïne waar hij al enige tijd inzat was niet meer te redden en zodoende werd dit onze 1e nul.

 

Ook Arno op het 1e bord kwam helaas niet verder dan remise; i.m.o. had hij een groot gedeelte van de partij een klein plusje maar kon dit in het eindspel niet uitbouwen.

Cas had een prima stelling en met een kwaliteitsoffer had hij de koningsstelling van zijn tegenstander kapot kunnen beuken; helaas koos hij een andere voortzetting welke niet het gewenste resultaat had en zodoende kwamen we aan onze 2e nul.

De laatste 2 partijen dienden dus gewonnen te worden om nog een matchpunt uit de wacht te slepen; Han droeg hier zijn steentje aan bij door na een degelijke partij in het eindspel zijn tegenstander het te moeilijk te maken waarna deze zich moest overgeven.

De laatste partij van de avond was de partij van Tom; wat hier allemaal gebeurde is mij deels ontgaan; zo zou er een remise bod zijn geweest (wat Tom ontkende) welke zijn tegenstander afsloeg (ondanks dat dit 2 MP zou hebben opgeleverd) vervolgens dacht de tegenstander dat Tom had opgegeven. Conclusie: we spelen nog even door. Tom’s tegenstander geeft het vervolgens helemaal weg en Tom kan het eindspel winnen.. echter doet een mindere zet waardoor het toch remise werd.

Dus helaas hebben we onze 1e wedstrijd verloren maar niet getreurd: we zijn een  kleinkind rijker !!

Ons Genoegen 2             HSG 4                                        4,5-3,5
1.J. – Snijders (Jan)           A.W. de Visser (Arno)                  0,5-0,5

2.B.H. Wilders (Bab)                   M. Koekkoek (Martin)                   0,5-0,5

3.J. van den Berg (Jacques)         J.M. van Leeuwen (Han)              0-1

4.F.J. Monch (Ed)              A.J. Terhorst                               0,5-0,5

5.J. Ero (Jan)                    C.A.M. Amende (Cas)                  1-0

6.J.B.G. Jonkers (Jan)        H. Jochems (Huib)                      0,5-0,5

7.H. Schoonbeek (Harry)    P. Mars (Paul)                              1-0

8.A. Rijke (Arij)                 P. Guldberg (Preben)                   0,5-0,5

 

Martijn Benschop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *