Weer toernooizege voor veelvraat Robin van Kampen

Weer toernooizege voor veelvraat Robin van Kampen

Opgelucht haalden zijn concurrenten adem: Robin van Kampen zou zich een jaar aan zijn school wijden. Hij zit immers in 6 vwo, dus het gaat ergens om. Even een moment rust, dacht iedereen. Maar vorige week kon hij zich weer even vrij maken en won hij zijn vierde toernooi op rij, de tweede groep van het Max Euwetoernooi in Amsterdam.
Het Euwetoernooi werd georganiseerd door het Max Euwe Centrum, een bibliotheek en museum gevestigd aan het Max Euwe Plein in de hoofdstad. In de hoofdgroep was de 76-jarige Fridrik Olafsson de eregast. De IJslander was in 1978 opvolger van Euwe als president van de FIDE, wat hij tot 1982 bleef. Hij wordt beschouwd als de laatste integere president van de wereldschaakbond. Olafsson nam het op tegen de Nederlandse veteraan Paul van der Sterren (die jarenlang niet had geschaakt maar onlangs wel een prachtige biografie schreef), Zhaoqin Peng en Pia Cramling. Beide vrouwen zijn ook grootmeester bij de �mannen�. Peng won de groep met 3,5 punten uit zes partijen.
In de tweede groep was Robin van Kampen op basis van Elo-rating de sterkste speler. Hij nam het op tegen de Britse grootmeester Stuart Conquest en net als in de hoofdgroep twee vrouwen die grootmeester zijn: Monika Socko uit Polen en Ketevan Arakhamia-Grant, de nummer drie op de �mannenranglijst� van Schotland.

Het toernooi begon op maandag 14 november, Robins zeventiende verjaardag. �Op mijn verjaardag speel ik altijd slecht�, zei hij. Dat kwam uit, hij speelde �slechts� remise tegen Socko. Na zes ronden had hij echter niets meer te klagen. Robin had een bijzonder effici�nte score behaald: tegen alle drie de tegenstanders remise met zwart en gewonnen met wit.
Een groep winnen terwijl je de sterkste speler bent, dat is toch logisch? Jawel, maar de score van Robin was toch hoger dan op basis van Elo-rating mocht worden verwacht. Daardoor won hij acht Elo-punten wat hem op de Nederlandse ranglijst doet stijgen van plaats dertien naar elf. De top tien is nu bijzonder dichtbij en zou in ��n toernooi bereikt kunnen worden. Helaas speelt Robin van Kampen voorlopig geen toernooi meer, hij concentreert zich op school. Nou ja� dat zegt hij.
Nog maar even de resultaten van de laatste maanden:

Juli: Dortmund, Helmut Kohls Turnier toernooiwinst

Augustus: Haarlem, BDO-toernooi toernooiwinst (gedeeld)

Oktober: Hoogeveen, Univ�-toernooi toernooiwinst (gedeeld)

November: Amsterdam, Euwe-toernooi toernooiwinst

Johan Hut