Weggeefschaak

Huh, weggeefschaak? Bij schaken gaat het er toch om dat je je stukken houdt? Niet bij deze variant! Hier moet je slaan als dat mogelijk is en het doel is om al je stukken kwijt te raken.

Een aantal van jullie kent deze variant van het schaken wel. Degenen die bij het zomerschaak van afgelopen jaar waren hebben ervaren dat hoewel Thera Woldhuis niet iedere gewone partij wint, ze onverslaanbaar is bij weggeefschaak.
Niet iedereen weet dat weggeefschaak, oftewel antichess, een eigen discipline is met eigen kampioenschappen en titels. De afgelopen jaren vond dat alleen maar online plaats, maar van 11 tot 12 juni was het eerste echte fysieke Europese kampioenschap in Amsterdam.
De deelnemers kwamen uit verschillende landen, Slowakije, Frankrijk, de Verenigde Staten, Armenië, Marokko, Polen, Italië, Engeland, Rusland en Bulgarije. Thera hield de Nederlandse eer hoog.

Thera tegen de latere kampioen, het werd remise

Verdeeld over 2 dagen werden er 26 ronden met 8+0 op de klok gespeeld in het gebouw van SV De Raadsheer, vlak bij Amsterdam CS. Het niveau bleek erg hoog en in de top werd er flink gestreden. Thera heeft zich goed weten te weren en mag zich nu Nederlands kampioen Antischaak noemen.

Ook dit jaar gaat er weer op de donderdagavonden in het Pinetum geschaakt worden, Thera is na haar proefwerkweek zeker weer van de partij en zal met veel plezier een potje weggeefschaak spelen met iedereen die dat wil. Mochten er mensen zijn die de uitdaging aan willen gaan, bedenk dat de standaard schaakopeningen bij weggeefschaak niet tot de beste resultaten leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *