Wim van der Wijk laat zich niet afleiden door Sinterklaas

Wim van der Wijk met overmacht snelschaakkampioen van HSG 2009

Op 3 december vond het snelschaakkampioenschap van HSG plaats volgens de gebruikelijke methode: drie keer vierkampen en daarna finalegroepen. Henk Cornelissen was verhinderd wegens overlijden van zijn moeder, dus was de organisatie in handen van Richard Sanchez met hulp van o.a. Jan Stomphorst. Er waren ruim 30 deelnemers, waarvan in de finale nog 22 overbleven.

In het verleden liep zo”n avond nog wel eens uit, maar dankzij een straf tempo konden om half twaalf de prijzen verdeeld worden. Omstreeks half negen, we waren nog midden in de 2e ronde, werden we belaagd door een zwarte en een witte allochtoon. De zwarte bonkte op het raam, en kennelijk zijn ze daarna binnengelaten. Zij hadden gelukkig wel door dat wij met andere dingen bezig waren. Zwarte Piet (een vrouwelijke) deelde pepernoten uit, Sinterklaas wilde chocoladeletters uitdelen, maar wij hadden schaakboeken gekocht als prijzen, en bovendien moest er eerst geschaakt worden.
Grappig vond ik wel dat Sinterklaas Jan Nagel herkende als iemand die vreselijk kwaad werd toen hij een bekeuring kreeg wegens het inrijden van een straat waar dat niet mocht. Onze gasten verdwenen weer snel, uitgelaten door voorzitter en penningmeester. De laatste stopte het tweetal zwervers nog wat toe, zodat ze niet hoefden te verkommeren.
Jan Nagel was overigens in vorm. Hij had in de krant gelezen dat op Mars water was gevonden, en dat vond hij maar raar. Paul Mars deed het weer heel goed, was af en toe even stil, maar bereikte op zijn gemak de hoofdgroep. Daar won hij van Jan Nagel, maar verloor o.a. van Mirko Lukacs.

De grote winnaar van de avond werd Wim van der Wijk. Met volgens eigen zeggen slecht spel wist hij in de finalegroep van iedereen te winnen. Wim werd dus de overduidelijke kampioen. In de tabel werd hem zelfs een score van 8 uit 7 toegedicht, waardoor hij een voorsprong van drie punten zou hebben! Kees liet wat steken vallen, ook tegen Bart Vermeulen. Met de scores uit de voorronden meegerekend was hij waarschijnlijk tweede geworden, maar helaas voor hem, die scores waren weg. Overigens wil ik wel kwijt, dat ik dat “HSG-systeem” altijd vreemd heb gevonden. Je hoort in de finale met een schone lei te beginnen. Dat je bij gelijk eindigen naar de voorronden kijkt, is iets anders. Nu werd ondergetekende tweede, wat wel verbazing wekte. Ik verloor twee keer van Wim en van Kees, maar verder onderweg alleen van Wilrik Dubbeldam.

Henk Weenink miste de plaatsing voor de hoofdgroep, maar liet met een 100% score in groep B zien dat dit een vergissing was. In groep C werd Gerrit Vogel de winnaar.

Ik had voor de groepswinnaars boeken gekocht bij Frans Melk. Gerrit koos The Life and Games of Mihail Tal, Henk kreeg De Koning, en Wim kwam (eindelijk) in het bezit van het toernooiboek Hilversum 1947.
(HvE)

Uitslag Snelschaken HSG 2009

 Groep A  Naam Punten 
 1  Wim van der Wijk  7
 2  Herman van Engen  5
 3  Kees Nagtegaal  4,5
 4  Bart Vermeulen  4,5
 5  Jan Nagel  2,5
 6  Paul Mars  2
 7  Gabri van de Schootbrugge  1,5
 8  Mirko Lukacs  1,5

 

 Groep B  Naam Punten 
 1  Henk Weenink  7
 2  Gerard Wagenaar  5
 3  Han van Leeuwen  4,5
 4  Huib Jochems  4,5
 5  Johan Lindeman  2,5
 6  Arno de Visser  2
 7  Yme Kerkhof  1,5
 8  Wilrik Dubbeldam                 1,5
 Groep C  Naam Punten 
 1  Gert Vogel  3,5
 2  Ruud Harmse  3
 3  Albert Cohen  3
 4  Gerard Langendijk                2,5
 5  Cees Zegwaart  2
 6  Jan Stomphorst  1