Wim van der Wijk pakt weer een prijs: HSG Schoonheidsprijs 2015

Door: Tom Terhorst en Huib Jochems.

Het leek zo eenvoudig. Een schoonheidscommissie te vormen voor het HSG

Pas na het bekijken van de ingezonden partijen werd ons duidelijk  hoe moeilijk het was om een juiste beslissing te nemen. Iedereen die zijn partij ingezonden heeft, verwachtte waarschijnlijk te zullen winnen. Dus, eerste probleem, we moeten mensen teleurstellen.

Er waren inzendingen bij waarvan de notatie of onleesbaar was of niet klopte. Die vielen meteen af. Partijen die, hoe mooi ook, maar al eens eerder door anderen gespeeld waren konden we elimineren. We kunnen niet postuum Euwe, Chigorin of Steinitz een prijs toekennen. Maar ja, wie dan wel en nog belangrijker, op grond waarvan?

Vooraf hebben we gezegd dat het geen foutloze partij hoefde te zijn. Maar tijdens het naspelen bleek toch wel dat sommige tegenstanders zoveel fouten maakten dat het wel erg makkelijk was om winnend te offeren, mat te geven of op een andere manier te winnen. Daardoor bleven er voor ons twee partijen over waaruit we moesten kiezen. Beide heren hebben hun partij van een verhelderende analyse voorzien. Daarin vermeldden ze (heel grappig) waar hun tegenstander en zijzelf het fout deden. In de ene partij werd de tegenstander  min of meer weggeofferd, de andere partij was meer strategisch van aard , met een misschien wel belangrijk openingsnieuwtje, en een leerzaam gespeeld eindspel tot slot.

Een moeilijke beslissing. Beide partijen zijn het naspelen waard. Maar omdat in die ene partij de tegenstander meer fouten maakte en het daardoor onze HSG-er makkelijk maakte om te offeren en dus te winnen, hebben we voor die andere partij gekozen.

De eindstelling van de tweede prijs (Johan Lindeman – Ton Swart) willen we u niet onthouden.

Zwart heeft net met schaak op g2 geslagen. De Dame kan niet geslagen worden en als wit de loper slaat verliest hij de toren en geeft zwart met behulp van de toren op c8 spoedig mat. Het gehele diagram ziet er onsamenhangend uit, maar het hoekje f1, g1, h1, f2, g2, h2 is oogstrelend. Gefeliciteerd Ton.

 stelling ton swart

 

 

 

 

 

 

 

En dan nu de winnaar HSG Schoonheidsprijs 2015, Wim van der Wijk.

wim 1

Ja Wim, het kan dit jaar niet op. Gefeliciteerd!

Een verslag van de winnende partij van Wim tegen Jorgen Henseler volgt spoedig hieronder met persoonlijk commentaar van Wim.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *