Yasser wint Barcelona, Robin Hoogeveen

HSG�ers Yasser Seirawan en Robin van Kampen hebben successen geboekt in toernooien. Yasser won een toernooi in Barcelona, Robin zegevierde in Hoogeveen. Voor beiden was het een gedeelde toernooizege. Proficiat heren! En hou vast die goede vorm voor de belangrijke competitiewedstrijd van HSG volgende week tegen Utrecht! Seirawan, u weet wel, de Amerikaanse grootmeester over wie de Nederlandse Wikipedia-site maar blijft beweren dat hij in 2003 met schaken is gestopt, scoorde in het Casino Magistral-toernooi van de Catalaanse hoofdstad fraai 5,5 uit 8. De schakende �pensionado� verloor alleen van de sterke Isra�lische grootmeester Ilia Smirin. De toernooiwinst deelde Seirawan met de Spanjaard Ivan Salgado.
In Hoogeveen was Robin van Kampen voortreffelijk op dreef. Het toernooi kreeg vandaag in de slotronde een verrassende ontknoping. Koplopers Illya Nyzhnyk (Oekra�ne) en Aleksandr Lenderman (VS) die een half punt voorsprong hadden op een peloton achtervolgers, onder wie Robin, kregen geweldig klop van Sipke Ernst en Sergei Tiviakov. Robin won gedecideerd van de Britse grootmeester Stewart Haslinger. Het Univ� Open in Drenthe leverde tot en met de laatste ronde geweldige strijd op. Ook op de slotdag hadden de topspelers hun prijzengeldcalculator in het hotel achtergelaten en vielen er opvallend veel beslissingen.
Door de uitslagen kleurde het podium in Hoogeveen oranje. Van Kampen, Tiviakov en Ernst wonnen het toernooi gezamenlijk met 7 uit 9. Robin bleef als enige van het winnende trio ongeslagen in Hoogeveen. Hij was slechts een keer in de problemen, tegen Tiviakov na een blunder in het middenspel waarmee hij een kwaliteit verloor. Maar hij wist de stelling op wonderbaarlijke manier remise te houden. Het komt zelden voor dat Tiviakov in dit soort situaties zijn prooi nog laat ontsnappen.
Robin snelde in recordtempo naar het grootmeesterschap dat hij deze zomer in Dortmund veiligstelde. Zijn rijpingsproces als volwaardig grootmeester lijkt ook zeer voorspoedig te verlopen. Van een terugval, ook wel eens het post titelsyndroom genoemd, is geen sprake. Robin heeft zelf aangegeven dat hij blij is dat hij in zijn eindexamenjaar niet meer op jacht hoeft naar normen. De rust lijkt de ontwikkeling van zijn spel alleen maar ten goede te komen. Hij verbreedt zijn repertoire met zwart, hij verfijnt zijn techniek.

Robin is op weg naar de 2600.
Als hij daar arriveert, zal ongetwijfeld de vraag zich bij hem opdringen of hij profschaker moet worden.

Wim van der Wijk
lees ook verslag Johan Hut op schaaksite.nl