Zwak HSG 1 verliest van sterk KC 2: 2 – 6

Het was te verwachten: de twee sterkste spelers van HSG 1 waren verhinderd en dan spelen tegen de reserves van regerend Nederlands Kampioen, Kennemer Combinatie 2, dat wordt een zware dag.

Op alle borden hadden we professor Arpad Elo tegen, maar er werd op ieder bord flink gestreden en na een uur spelen zag het er helemaal niet slecht uit. Zoals zo vaak gaat het niet om het eerste uur maar om het laatste uur, waarin sterkere spelers vaak nog toeslaan.

Zelf was ik als laatste klaar en heb daarom ook niet veel van de andere partijen gezien, maar ik doe toch een poging.

Toen ik bij Herman keek, vroeg ik mij af waar zijn dame was gebleven? Enkele zetten later stond Herman mat, 0-1. Ernst Jos bestreed zijn tegenstander met de Russische opening, die bekend staat om zijn hoge remise marge. Ernst verloor ergens een stuk en de partij, 0-2. Pascal vond het een hele eer om aan bord 1 te mogen spelen en bood moedig weerstand, maar toen ik zag dat hij nog maar weinig tijd had, wist ik het eigenlijk al, 0-3.

Bart speelt al jaren voor HSG 2 met het SGS-speeltempo, net zoals bij de interne competitie. De 40-zetten regel is hierbij inmiddels al vele jaren afgeschaft. En dan is het wel even wennen dat je 1½ uur plus 30 seconden per zet hebt voor 40 zetten. Dat je er daarna nog een half uur bij krijgt, geldt natuurlijk alleen als je die 40 zetten ook gehaald hebt. Dat had Bart niet helemaal goed begrepen (alhoewel dat toch wel gecommuniceerd was), en ging door de vlag in de veronderstelling dat hij er nog 30 minuten bij kreeg, 0-4.

Guido kreeg met wit de betere stelling op het bord en zijn tegenstander was ook nog in tijdnood geraakt. Guido gebruikte zijn tijd optimaal en wist de buit binnen te halen, 1-4!

Wim speelde met wit een rustige partij door de ruilvariant van het Slavisch te spelen. In tijdnood maakt zijn tegenstander fouten die Wim mooi afstrafte.

Wim (wit) doet nog één zet, waarna zwart opgaf, 2-4!

Ziet u het niet? Zijn partij is na te spelen op zijn website JES (Journalist En Schaker), dan ziet u meteen de oplossing.

Jorgen had na de veertigste zet een kwaliteit minder maar een pion meer. Optisch schatte ik de stelling in als houdbaar, maar eerlijk gezegd heb ik dat niet goed bekeken. Terwijl ik zelf druk bezig was met mijn eigen partij hoorde ik dat Jorgen verloren had, 2-5.

Johan had regelmatig een iets mindere stelling, maar zijn tegenstander speelde af en toe een wat mindere zet, waardoor remise in zicht kwam. Een cruciaal moment was onderstaande stelling na de 47e zet van wit. De beste zet was hier 47… d4! waardoor een vluchtveld gecreëerd wordt voor Pf5 op het veld e3. Na lang nadenken besloot Johan voor de slechte zet Pxa3. Echter ook daarna waren er nog remise mogelijkheden, zie partij met commentaar. Helaas maakte ik een blunder op de 72e zet. Ik dacht nog dat dat eindspel op pat zou uitlopen, maar dat bleek onjuist, 2-6.

We staan nu op de laatste plaats, verder kunnen we niet meer zakken, maar het seizoen duurt nog lang…

Johan Lindeman

1 gedachte over “Zwak HSG 1 verliest van sterk KC 2: 2 – 6”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *