Zwoegend HSG scoort eerste wedstrijdpunt in het verre Amsterdam

HSG is van de hatelijke nul af. De wedstrijd in de vijfde ronde van de KNSB-competitie tegen Caïssa 2 in Amsterdam eindigde zaterdag in 4-4. Het eerste matchpunt dus, na vier nederlagen. Het gelijkspel is vooral te danken aan de onverzettelijkheid van Jorgen en Guido , die waarschijnlijk verloren stellingen remise wisten te houden. Herman en Pascal wonnen, de laatste was heel blij met zijn eerste overwinning voor HSG. Lees  het verslag van Herman van Engen.

Onze teamleider had aangekondigd dit keer geen tijd te hebben voor een verslag, vandaar dat ik het doe. Hij wist natuurlijk niet dat we uitgerekend deze zaterdag ons eerste succesje zouden boeken tegen Caïssa 2.

Met 2-1 voor

Toen ik mijn partij gewonnen had stonden we zelfs met 2-1 voor met 2 remises van Hans en Kees. Ook Pascal had gewonnen, en Wim had verloren. Resteerden nog de partijen van Johan, Jorgen en Guido. Ik had goede hoop dat zij alle drie remise zouden spelen, maar Johan verloor helaas. Toen ik keek stond hij een pion achter, maar hij zou een geïsoleerde h-pion met zijn koning gaan terughalen. Zijn tegenstander ruilde een loper, en hield met zijn tweede loper Johans paard in bedwang. Op de damevleugel bleef over voor wit pionnen op a5 en b4, voor zwart op a6 en b5. Na ruil van wits loper tegen zwarts paard loopt de witte koning naar pion a6, achtervolgd door de zwarte koning. Wit slaat pion a6 en zwart speelt Kc6. Het lijkt of de witte koning opgesloten zit. Dit zou waar zijn,als de witte pion al op a6 stond en de koningen op a7 en c7. Maar nu speelt wit Ka6-a7 en op Kc6-c7 speelt hij a5-a6 en wint gemakkelijk.

Maar Guido en Jorgen wisten een remise voor de poort van de hel weg te slepen! Ik zat tussen hen in, dus kon af en toe een blik werpen op wat er gaande was. Guido had een tamelijk mislukte opening, een soort omgekeerd Frans, waarbij hij zijn toren op a1 offerde tegen een zwart paard. Omdat dit paard lange tijd nog in leven bleef stond hij een volle toren achter. Ik gaf niets voor zijn kansen. Maar door stug volhouden bereikte hij een eindspel met een kwaliteit minder met alleen pionnen op de koningsvleugel, en dat was niet meer te winnen. Goed gedaan.

Afgronden

Jorgen kwam met wit wat moeilijk uit de Scandinavische opening. Ik dacht dat hij met passief spel het eindspel remise kon houden, maar hij speelde actief en ging langs afgronden. Maar volgens eigen zeggen deed de tegenstander iedere keer een zet, die niet winnend was, ja en dan win je ook niet. Op het laatst vroeg Jorgen aan mij wat de stand was, en ik was net door Kees geïnformeerd dat hij remise zou maken. Dus zei ik 4-4, maar toen moest hij nog met zijn loper de laatste twee zwarte pionnen slaan, en met alleen een paard kun je niet winnen. Dat wist ook de zwartspeler.

Naar Amsterdam kun je meestal beter met de trein gaan, maar vandaag troffen we het niet echt. Er reden geen treinen verder dan Naarden-Bussum, behalve de intercity naar Schiphol. Dus had Johan ons opgeroepen om de trein van 11.23 uit Hilversum te nemen om om 13 uur op tijd in de Balistraat te zijn bij het Muiderpoortstation. Zelf woon ik het dichtste bij het station, dus het lukte mij te laat te komen, omdat ik mijn OV-kaart vergeten had. Vervolgens nam ik alleen een sprinter (stoptrein) naar Naarden-Bussum, en stapt daar in een bus naar Muiderpoort. De bus deed er ruim drie kwartier over! Maar ik was op tijd, dus niets aan de hand. Van de niet besproken partijen heb ik zelf weinig gezien, maar wat ik opgevangen heb, kan ik hier melden.

Degelijk

Hans Böhm speelde op bord 1 een partij die ongeveer hetzelfde verloop had als zijn partij uit de vorige ronde. Met wit speelt hij een degelijke opening, de tegenstander kiest een passieve opstelling, wit bereikt groot voordeel maar slaagt er 30 zetten lang niet in om dit te winnen. Saaie partijen volgens Hans. Maar voor het team natuurlijk een belangrijk half punt. Ook Kees was ontevreden met zijn halfje. Had hij zijn tegenstander niet meer onder druk moeten zetten? Maar wat ik zag in de analyse was dat hij een pion had geofferd en in feite nog goed weg kwam. Wim speelde volgens berichten een ongelukkige partij, en verloor dus. Ten slotte Pascal, hij won op bord 8. Ik hoorde hem zelf zeggen dat hij goed had gespeeld, en dat de tegenstander op het eind bezweek. Keurig, ook van de tegenstander!

Geen feestmaaltijd dit keer om het wedstrijdpunt te vieren, maar om tien over zeven waren we in Hilversum. We staan nog steeds onderaan, maar we hebben een punt, en kunnen hopen op  behoud.

Herman van Engen

De stand na ronde vijf in klasse 2B.

 

 

 

 

Persoonlijke uitslagen worden later toegevoegd ivm onjuistheden op de KNSB-site.

Hierbij:

1 gedachte over “Zwoegend HSG scoort eerste wedstrijdpunt in het verre Amsterdam”

  1. Dank voor het verslag, Herman. Getikt in de nachtelijke uren, omdat je niet kon slapen, zoals je meldde in je mail. Over mijn partij: ‘Volgens berichten speelde Wim een ongelukkige partij.” Dat kun je wel zeggen ja, ik stond op de 22ste mat, nadat ik het spoor volledig bijster was geraakt in een speciale variant van het Frans: de Jakhals, mij tot zaterdag totaal onbekend. Het was mijn dag niet, het was The Day Of The Jackal, helaas. Maar ik heb wel heel goed geslapen, hoor – en was via bus Muiderpoort – Weesp en verder met de auto ook om exact 19:10 thuis, dus ook een gelijkspel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *