Zwoegers en klagers

Er zijn nogal wat verschillende type schakers, het HSG Open zag ze dit weekend in hotel Lapershoek allemaal. Vier spelers eindigden tezamen op de eerste plaats, maar deden dat op zeer verschillende manieren.

Een zwoeger was de Belg Alexandre Dgebuadze. Hij won vrijdag beide partijen tegen niet zulke sterke tegenstanders en vertrok zaterdag naar Poortugaal, waar hij een snelschaaktoernooi won en vijfhonderd euro opstreek. Daarvoor moest hij in Hilversum wel een vrije ronde opnemen, wat met een half punt werd gehonoreerd. �s Avonds versloeg hij Jerzy Cebula, voor hem geen serieuze partij. Gistermorgen kreeg hij van Igor Khenkin al na tien zetten remise aangeboden, wat hij dankbaar aannam, en �s middags versloeg hij Richard Vedder. Met vijf punten uit zes partijen werd hij gedeeld eerste, waarvoor hij 675 euro ontving.

De Duitser Khenkin werd die vlotte remise door de organisatie bijzonder kwalijk genomen, vooral toen hij �s middags tegen Predrag Nikolic (foto) al na zeven zetten akkoord ging met remise. Khenkin was met vier overwinningen begonnen en kreeg op de slotdag voor het eerst tegenstanders van zijn eigen niveau. ,,Nu begint mijn toernooi pas��, zei hij daarover, maar met zeventien zetten in twee partijen nam hij wel erg makkelijk genoegen met de gedeelde hoofdprijs. Een half punt meer had hem de ongedeelde zege en 1250 euro opgeleverd. ,,Hem nodigen we nooit meer uit��, mopperde toernooidirecteur Henk Cornelissen.

HSG�er Nikolic, een vijftigjarige Bosni�r die in Nederland woont, was de derde winnaar. Hij speelde vooral lange partijen waarin zijn ervaring de doorslag gaf. De zeer verrassende vierde winnaar was de zestienjarige Nico Zwirs, die in de tweede ronde verloor van Etienne Goudriaan en daarna een paar zwakke tegenstanders kreeg. In de slotronde trof hij zijn sterke leeftijdsgenoot David Klein, maar die blunderde in gewonnen stelling groot materiaal weg.

Vooraf werd de voormalige wereldtopper Vladimir Episjin, die zich op het laatste moment had aangemeld, als een grote kanshebber gezien. Hij bracht het weekend vooral mopperend door. In de tweede ronde lukte het hem niet een goede stelling tegen veteraan John Markus uit Naarden te winnen en liet hij zich zelfs matzetten. ,,Er stond te veel publiek om me heen, ze raakten me ook aan��, klaagde hij tegen de arbiter, die als ooggetuige zonder enige twijfel de klacht afwees. Toen hij een ronde later niet verder kwam dan remise tegen Peter Holscher, werd de grootmeester nog bozer. Zuchtend, blazend, wiebelend en vooral kwaad kijkend werkte hij zijn laatste partijen af. Hij kwam een half punt tekort voor de hoofdprijs.

Johan Hut

27 juni 2011

De Gooi- en Eemlander