HSG voor derde keer op rij KAMPIOEN

HSG is voor de derde keer (en niet zoals op de KNSB site staat voor de 2de keer) op rij kampioen van Nederland geworden!!! HSG won in de gezamenlijke negende en laatste ronde in Hilversum met 6 – 4 van HMC Calder en werd daarmee kampioen.

Een zeer fraaie prestatie van de mannen van Jan Stomphorst. Allen alvast van harte!!

Laatste ronde Meesterklasse. (18 april 2010)

Het is precies een uur zondag middag als Jan Stomphorst met enkele huishoudelijke mededingen de aftrap verricht voor de gezamenlijke slotronde van de Meesterklasse. Plaats van handeling is met als de twee vorige jaren het Raadhuis van ge gemeente Hilversum en opnieuw hoopt de thuisclub HSG de titel in de wacht te slepen. Daartoe moet waarschijnlijk minsten gelijk gespeeld worden tegen den Bosch. Utrecht speelt tegen Apeldoorn en moet winnen om in de race te blijven. Groningen speelt tegen Sas van Gent. Deze drie wedstrijden worden gespeeld in de Burgerzaal. De wedstrijden SMB-LSG en Esgoo-Rotterdam worden verspeeld in de Raadszaal.

Uit de opstellingen blijkt wel dat er sprake is van en laatste ronde. HSG en HMC Calder (Den Bosch) verschijnen professioneel aan de start. Een partij is vooruit gespeeld, die tussen Dennis de Vreugt en Jasper Broekmeulen. Dennis verloor en Jasper haalt zijn meesterresultaat. Resultaat: HSG kijkt aan tegen een 0-1 achterstand. De opstelling is als volgt:

GM Yasser Seirawan 2651 David van Kerkhof 2223
2. GM Loek van Wely 2639 Tom Verhoeven 2198
3. GM Vladimir Chuchelov 2597 CM Remco Sprangers 2237
4. GM Predrag Nikolic 2598 FM Niels Ondersteijn 2277
5. GM Friso Nijboer 2562 FM Paul Span 2311
6. GM Wouter Spoelman 2543 IM Gerard Welling 2344
7. IM Robin van Kampen 2475 IM Twan Burg 2449
8. IM Ruud Janssen 2516 IM Geert van der Stricht 2379
9. Henk Vedder 2375 GM Erik van den Doel 2584
10. GM Dennis de Vreugt 2425 FM Jasper Broekmeulen 2360 0 1

Duidelijk is dat HMC in een tactische opstelling speelt. De buitenlandse grootmeesters ontbreken en de enige grootmeester speelt aan het 9e bord tegen de enige HSG-er zonder titel. Een kijkje bij de borden in de openingsfase leert dat Yasser Caro-Kann speelt, Capablancavariant met 4…Lf5. Hij lijkt na te denken over de keus tussen lange of korte rokade. Loek heeft met wit een degelijk Klassiek Damegambiet op het bord. Zijn tegenstander heeft een ge�soleerde d-pion, maar heeft daar voorlopig geen last van. Vladimir speelt Siciliaans met 2.c3 d5 en later e7-e6. Wellicht gaat hij zijn tegenstander een ge�soleerde pion bezorgen als hij op d4 ruilt. Predrag speelt weer eens het Tegenfianchetto van het Koningsindisch. Zijn tegenstander heeft gekozen voor c5 en na d5 van voor Pa6-c7 en a6. Wit bezet het centrum met Te1 en e2-e4 en verhindert en passant de opmars b5 met Lf1. Een uitgekiende opstelling! Friso speelt Holland en heeft een dubbele f-pion op f6 en f5. Wouter heeft tegenstander Gerard Welling in een Caro-Kann een dubbele f-pion op f7 en f6 bezorgd. Robin speelt tegen het Schots met g7-g5 in de voetsporen van Anand met zwart tegen Kasparov. Wit antwoord met h2-h4, in de navolging van Jan Smeets volgens de thuis geraadpleegde Encyclopedie. Ruud speelt een raar soort Slavisch zonder d2-d4. Henk tenslotte bestrijdt de Tarraschvariant van het Frans met 3..Pf6 en later b6 en La6. Hij heeft zich vroeger wel bezondigd aan zetten als 3…Pe7 meen ik, nu ziet het er allemaal degelijk uit.

Bij Apeldoorn speelt Arhtur Jussupow op het eerste bord en op het laatste bord speelt Karel van Delft. Ik weet niet of dat N.O. op het formulier moet voorkomen. In de hal liggen boeken in het Duits van Arthur, die Karel wil verkopen. De boeken kan ik zeer aanbevelen, ik heb er zelf twee in het Engels, wat mijn voorkeur heeft. Hij speelt dus eigenlijk simultaan. Groningen speelt ook al zonder buitenlandse grootmeesters (vlieg- en/of geldproblemen) en laat in plaats daarvan enkele jeugdspelers proeven van de Meesterklasse. Het vierde bord blijft helemaal onbezet. Bij de wedstrijd SMB-LSG en vieren Hans Klip en Martin Roobol na een snelle remise een soort familiefeestje met vrouw en kinderen, want beiden hebben een meesterresultaat behaald. Gefeliciteerd!

Terug naar de thuiswedstrijd HSG-HMC. Yasser heeft inderdaad kort gerokeerd, maar lijkt toch na h2-h4h5 en g2-g4 niet helemaal gelukkig. Hij stopt zijn duimen in zijn oren om zich hieruit te redden. Loek, billen achteruit tegen de rugleuning, hoofd op zijn rechterhand, heeft ogenschijnlijk alles onder de controle. Zijn tegenstander is aan de wandel. Vladimir houdt zijn hand voor zijn ogen alsof hij in zijn geheugen graaft. Als schaaktrainer heeft hij een goed gevuld schaakgeheugen, dus dat biedt perspectief. Predrag straalt een al rust uit. De armen over elkaar op de tafel, een bekend type stelling, no problem. Friso peinst met zijn hand aan zijn mond, nog niets van te zeggen. Maar Wouter heeft problemen. Hij heeft zijn koningsloper naar g2 gefianchetteerd. De zwarte dame kijkt via d5 vanuit c4 naar binnen. Na Pd2 van wit gaat Hare Majesteit naar a6. Wouter denkt zeker een half uur na, hoofd in twee handen. Hoe gaat hij dit oplossen? Robin heeft op 15-jarige leeftijd al een rustige, professionele uitstraling. Zij handen bungelen op dit moment rustig op zijn schoot. Ruud geeuwt toevallig als ik kijk. Hij heeft gelijk, het Slavisch is vaak slaapverwekkend, maar dan ook nog zonder d4. Niets aan de hand dus. Hetzelfde lijkt het geval bij Henk. Hij kijkt rustig en toch enigszins gespannen af wat de grootmeester gaat doen. Lukt het de tengere Erik van den Doel om �de beer uit Spakenburg� pootje te lichten? We gaan het zien.

Laatste ronde Meesterklasse. (deel 2)

Uw verslaggever had thuis de ronde via Internet gevolgd, wat goed ging. Er waren wel enkele technische problemen, waardoor de zetten soms stagneerden en ook de klokken achterliepen bij de realiteit. Het bord van Loek van Wely viel later helemaal uit, waardoor de zetten met de hand werden ingevoerd door Koos Stolk van de KNSB.

Toen ik even na vieren weer het Raadhuis binnentrad was de spanning om te snijden. Jan Stomphorst was zichtbaar nerveus. Predrag en Robin hadden hun partij gewonnen, waardoor HSG toch met 2-1 voorstond. Predrag voorspelde een kleine, maar moeizame overwinning voor HSG. Verder sprak hij zijn verbazing uit over het feit dat de Nederlandse Schaakbond tactische opstellingen toestond. Niets ten nadele van HMC Calder, maar daar heeft hij wel een punt. Persoonlijk ben ik voorstander van opstelling in aflopende speelsterkte. Dat mag dan wel flexibel zijn, maar te duidelijke afwijkingen en met name als het over meerdere borden gebeurt, vind ik niet gewenst. Bij de SGS-jeugd bestaat een dergelijke bepaling. Onlangs overwogen we bij HSG2 een tactische opstelling, maar uiteindelijk hebben we ervan afgezien.

Dat Predrag Nikolic won was te verwachten na een min of meer mislukte opening van zwart.. Dat Robin zo gemakkelijk wint blijft ons verbazen. Volgens zijn eigen zeggen was het gevaarlijk om met de dame op a2 te slaan, maar toen wit dit voorkwam met a2-a3 was blijkbaar de lange rokade van wit zo kwetsbaar geworden dat wit werd matgezet.

Veel publiek rondom het eerste bord van Yasser. De aanval op zijn rokadestelling zag er zeer gevaarlijk uit, maar de zwarte koning verschool zich achter een witte pion op h7. Toen het Yasser ook nog lukte om dames te ruilen, dacht ik dat ik de kou uit de lucht was, maar een blik op het bord leerde anders. Yasser gaat een gepend stuk verliezen en daarna vrij snel de partij. Een regelrechte sensatie, ik weet niet of we dat eerder hebben meegemaakt. Dit seizoen was zijn score 7 uit 8, 6 overwinningen, 2 remises. Een enorme prestatie van David van Kerkhof. Het verhaal ging dat hij de opening heel goed had voorbereid.

Loek heeft zijn tegenstander toegestaan de ge�soleerde d-pion op d4 vrij te maken. Daartegenover had hij zelf een meerderheid op de koningsvleugel en een gedekte vrijpion op e5. Vladimir Chuchelov heeft niet zelf op d4 geslagen, maar laten slaan op c5. Hij speelt ogenschijnlijk zeer voorzichtig en biedt dameruil aan. Friso heeft een viertoreneindspel bereikt, waarbij hij wel iets actiever staat met zijn torens. Wouter heeft een toren met vrije a- en b-pion tegen een witveldige loper van zwart met pionnen op h3, g2 en f7. De witte koning staat op f2. Een zeer merkwaardige stand. Ik zie dat Henk een pion op a3 pakt, maar min of meer mat gaat na een vreselijke koningsaanval. Hij heeft wel twee verbonden vrijpionnen op a5 en b5. Achteraf zegt Henk enkele kansen om in de partij te blijven te hebben laten liggen. Een goede overwinning van Erik van den Doel. Yasser verliest nu echt en HSG staat weer achter: 2-3.

Dan wint Loek. De druk op zijn tegenstander werd zo hoog opgevoerd dat deze een stuk verloor. De stand is weer gelijk, en als Vladimir remise overeenkomt: 3�-3�. Er blijven nog drie partijen over, drie eindspelen die alle gunstig staan voor HSG. Toch zal het me niet verbazen als er niet meer dan drie remises uitkomen. Dan is de wedstrijd gelijk en HSG kampioen. Maar wel een bescheiden afsluiting van het seizoen.

Ondertussen speelt Jussupow een eindspel met toren en pion tegen toren voor mij onbegrijpelijk lang door tegen Christov Kleijn. Uiteindelijk moet hij in remise berusten en wint Utrecht met 6-4 van Homburg Apeldoorn. Dat Utrecht zou winnen was al langer duidelijk, dus moet HSG minstens 5-5 spelen.

Het eindspel van Wouter werd door hem stap voor stap naar winst gevoerd: 4 � tegen 3 � voor HSG. Met wethouder Jan Rensen als aandachtige toeschouwer won Friso het toreneindspel tegen Paul Span. Na verdere ruil had hij een toreneindspel met a- en b-pion tegen de h-pion van wit, met de zwarte toren achter de witte vrijpion. Dat is gemakkelijk gewonnen, en uiteindelijk moest wit opgeven om niet mat te gaan. Daarmee was ook de wedstrijd gewonnen en het kampioenschap een feit. Vreugde alom natuurlijk bij de Hilversummers.

Bleef nog een bord over, dat van Ruud Janssen tegen Geert van der Stricht. Ruud probeerde het wel met een vrije c-pion meer, maar de zwarte dame belaagde de witte koning zodanig dat de witspeler in remise moest berusten. Eindstand 6-4 voor HSG na moeizame strijd. Complimenten aan de spelers, ook van HMC, die op een aantal borden behoorlijk diep gingen.

Daarna volgde de prijsuitreiking. De secretaris van de KNSB, Arthur Rongen, bood de kampioensbeker aan aan Jan Stomphorst, als captain van het winnende HSG-team. Wethouders Jan Rensen beloofde, ondanks het feit dat sport overgaat naar een andere wethouder (Erik Boog) in het nieuwe college, blijvende steun aan van de gemeente Hilversum. Voor de spelers had hij een pen om ook in de toekomst hun partijen goed te kunnen noteren. Vervolgens kreeg ik het woord als voorzitter van HSG om alle spelers namens HSG een medaille aan te bieden. Daarmee was een eind gekomen aan weer een prachtige schaakhappening in het Raadhuis. Dank aan de gemeente Hilversum voor het beschikbaar stellen van het Raadhuis en aan de KNSB voor de organisatie.

Hieronder de eindscores van de spelers:

Yasser Seirawan 7 uit 9

Loek van Wely 4 � uit 5

Vladimir Chuchelov 3 uit 5

Predrag Nikolic 5 uit 6

Friso Nijboer 7 uit 9

Wouter Spoelman 6 � uit 9

Robin van Kampen 6 uit 8

Ruud Janssen 6 � uit 9

Henk Vedder 3 � uit 7

Dennis de Vreugt 1 uit 3

Daniel Stellwagen 1 uit 1

Jan Smeets 5 uit 5

Erwin l�Ami 1 � uit 4

Ljubomir Ljubojevic 1 uit 1

Jop Delemarre 5 uit 6

Wieb Zagema 2 � uit 3

Herman van Engen